Eszter, Eliza

Fidelio Napi Zene – Joachim József: Hegedűverseny magyaros stílusban op. 11.

2016.08.15. 17:21

Programkereső

Ma 109 éve, hogy elhunyt a XIX. századi Európa „fejedelmi hegedűse”, Schumann egyik legjobb barátja, Brahms mestere. Mai választásunk, az 1861-ben íródott hegedűverseny kevés saját művének egyike, amelynek jelentősége azonban elvitathatatlan, hiszen nagyban inspirálta Brahms Hegedűversenyét.

Joachim József kora egyik legnagyobb hatású hegedűművésze volt. A korban szinte páratlanul széles repertoárja Bach műveitől az akkori kortárs zenéig terjedt. Felix Mendelssohn is vele konzultált e-moll hegedűversenyének komponálásakor, Antonín Dvořák neki írta a hegedűversenyét, amit Joachim sosem adott elő. Számos zeneszerző támaszkodott tudására, amikor hegedűversenyt komponált, s többen ajánlották neki concertóikat. Interpretációit általában a mély zeneiség, az üres virtuozitástól tartózkodás jellemezte. Brahms a Hegedűversenyét írta neki, de hegedű-cselló kettős versenyét is Joachim mutatta be. Életéről többet ide kattintva tudhat meg!

Mai választásunkban Joachim művét a Londoni Filharmonikusok tolmácsolják, a szólista Elmar Oliveira hegedűművész.

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.