Eszter, Eliza

Görög-ciprusi vendégművésszel játszik a Miskolci Szimfonikusok

2016.08.18. 11:39

Programkereső

Változatos programmal készül a zenekar az új évadra, amelynek keretében két bérletet hirdettek meg.

Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezetője a társulati ülésen egyebek mellett arról szólt, a zenekar még a bérletes szezon októberi kezdése előtt hétszer koncertezik. Ebben a hónapban Nyírbátorban a Zenei Napok záró koncertjén muzsikálnak, majd az edelényi kastélyban és a miskolci Zenepalotában is adnak hangversenyt. A szeptembert Aperitif koncerttel indítják Miskolcon a Szinva teraszon, majd a Diósgyőri várban játszanak.

Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok
Gál Tamás és a Miskolci Szimfonikusok
Fotó: Dobos Klára

Gál Tamás, a zenekar művészeti vezetője az évadnyitón elmondta: két bérletsorozattal vágnak a szezonnak. A Tűzvarázs nevezetű bérlet keretében hét koncertet hallhat a közönség, míg kisebb Hangforrás bérlet újdonsága az lesz, hogy három koncert mellé a vásárló választhatja ki a negyediket. A művészeti vezető hozzátette: folyamatosan próbálnak alkalmazkodni a miskolci közönség igényeihez, céljuk az, hogy minden réteget megszólítanak ebben a bérlet-összeállításban.

A "kisbérlet" egy újszerű gitáros koncertet is kínál, a görög-ciprusi származású Notis Georgiou gitárművész-karmester közreműködésével, de helyet kap benne egy zongorára épülő hangverseny az ifjú tehetség, Berecz Mihály játékával, valamint monumentális, közismert művek is. A Tűzvarázs bérletet vásárlók főként népszerű nyitányokat, ismert szimfóniákat, versenyműveket hallhatnak "fajsúlyosabb" darabok mellett.

Az évadban egyébként Erkel-, Liszt-, Wagner-, Brahms-, Debussy-, Haydn-, Mozart-, Schumann-művek egyaránt felcsendülnek a zenekar előadásban. Dirigálni fog mások mellett Kocsis Zoltán, Kovács János, Howard Williams, Marco Balderi, a szólisták között pedig szerepel Balog József, Varga István és fia, Varga Oszkár, valamint Várdai István is.

Héja Domonkos és a Miskolci Szimfonikusok
Héja Domonkos és a Miskolci Szimfonikusok
Fotó: Mudra László

Az évadnyitó társulati ülésen elhangzott még, hogy sok bérleten kívüli koncerttel és családi programmal is készül a zenekar, október elsején például Verdi Requiemjét hallhatja a közönség, novemberben pedig a Kaláka együttessel adnak közös koncertet. Emellett szerepelnek a Filharmónia Magyarország Szezonbérletében és továbbra is az Ifjúsági koncertsorozat résztvevői.