Dezső

Jobb, mint a tokaji bor

2016.08.18. 10:45 Módosítva: 2016-08-18 15:01:50

Programkereső

A sárospataki Rákóczi-vár udvarán Mozart és Bartók műveivel vette kezdetét a 25 éves Zempléni Fesztivál idei eseménysorozata augusztus 12-én este. A magas színvonalú előadásokkal és gasztronómiai élményekkel tarkított nyitóhétvége után úgy véljük, érdemes ellátogatni az augusztus 21-ig tartó zenei örömünnepre akár csak egyetlen program erejéig is. Ha pedig tehetjük, hagyjuk otthon az autónkat, hogy a koncertek alkalmával nyugodtan belekóstolhassunk a Tokaji Borvidék remekeibe is.

A jubileumát ünneplő fesztivál nyitókoncertjén a Sárospataki Vár udvarán Mozart Sinfonia Concertantéja hangzott el Kokas Katalin és Kelemen Barnabás közreműködésével, amit Bartók A kékszakállú herceg vára című operája követett a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, Hollerung Gábor irányításával.

Hollerung Gábor - "Megérthető zene"
Hollerung Gábor - "Megérthető zene"
Fotó: Nagy Károly Zsolt

A címszerepet Kálmán Péter tette emlékezetessé, Judit szerepében pedig Meláth Andrea formálta tökélyre a bartóki nőalak átváltozásait. Igaz, az időjárás, a mindössze tíz fokos késő esti óra nem kedvezett sem az előadásnak, sem a közönségnek és a szabadtéri előadások természetszerű hiányosságait is megéltük, (főleg a Bartók-mű kapcsán: kínzókamra xilofon nélkül, ötödik ajtó valódi orgona nélkül) a fesztivál nyitánya nagyszerű felütése volt az első hétvége további programjaihoz.

Augusztus 13-án kora délután kicsiknek és nagyoknak kínált programot a fesztivál, a Megérthető zene című előadáson Hollerung Gábor szuggesztív és értő magyarázata mellett, Liszt Les Préludes-jén keresztül kaphattunk betekintést a romantika és a romantikus alkotási folyamat világába.

A fesztivál első vasárnapja két, ha nem három világszínvonalú előadást is tartogatott. Az idei évtől új helyszínként van jelen a nemrég felújított tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély, (Tolcsva érdekessége egyébként egy zsindelyes, hagymakupolás katolikus templom, ahol a magyar korona is megpihent két éjszakát 1806-ban), amely a Klembala Géza művészeti vezetésével létrejött Női szív című tematikus barokk előadásnak adott helyet.

Katolikus templom - Tolcsva
Katolikus templom - Tolcsva

A délutáni koncerten Vitárius Piroska, Takácsné Nagy Gabriella, Molnár Piroska, Csizmadia Angelika és Károly Edit válogatott női barokk szerzők alkotásaiból, Mesterházy Mária pedig a születés és az anyaság élményét feldolgozó szépirodalmi alkotásokból adott ízelítőt az ókori görög költészettől a kortárs magyar prózáig. A versek különös hangulatot teremtve szakították meg a barokk énekhangra és vonósokra írt darabokat, és bár időnként még kidolgozatlannak hatott a műsor-összeállítás, egy ötlettel teli és releváns produkciónak lehettünk tanúi.

A délután további részében Fülei Balázs és Megyesi Zoltán örvendeztette meg a közönséget Schubert   A szép molnárlány   dalciklusával, amely előadás technikailag hibátlan, atmoszférateremtő élmény volt minden jelenlévő számára.

Az első hétvége a szintén kitűnő teljesítményt nyújtó Liszt Ferenc Kamarazenekar barokk előadásával zárult Sárospatakon, ahol az együttessel fellépett az ígéretesen tehetséges trombitás, Pálfalvi Tamás is. A művész fiatal kora ellenére nyújtott emlékezetes teljesítményt, apróbb pontatlanságai pedig jelentéktelennek bizonyultak figyelembe véve, hogy a koncerten, a játéktechnikai nehézségeket tekintve, még a leggyakorlottabb trombitaművészeknek is kihívást jelentő Esz- és G-piccolo hangszereken játszott.

A koncert második felében Vivaldi Négy Évszak című alkotását hallhattuk a kamarazenekartól a koncertmester, Tfirst Péter kitűnő szólójával.

Pálfalvi Tamás és a Liszt Ferenc Kamarazenekar
Pálfalvi Tamás és a Liszt Ferenc Kamarazenekar
Fotó: Zempléni Fesztivál 2016

Az első hétvégét tekintve egyre nagyobb tehát a felelősség a fesztivál szervezőin és a fellépőkön, hogy megőrizzék az indulás magas nívóját. Hátra van még ugyanis a jubileumi fesztivál legkiemelkedőbb eseménye Rossini A sevillai borbély című vígoperájának előadása, amelyet az ország egyik legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Tokaj Fesztiválkatlanban mutatnak be augusztus 19-én.

126-zemleni-fesztival-sarospatak
Fotó: Zempléni Fesztivál 2016

Rossini legnépszerűbb operáját 200 éve mutatták be először Rómában. Az évforduló tiszteletére tartott tokaji előadást a Fesztivál a Müpával együttműködve, az Operaház kiváló szólistáival, Káel Csaba rendezésében állítja színpadra. Az előadás előtt 18.00-tól Gourmet party á la Rossini címmel egy szintén különleges esemény várja az opera és az olasz konyha szerelmeseit. A házigazda Bernáth József mesterszakács és Hollerung Gábor karmester lesznek.