Konstantin

Fischer Ádám keményen bírálja a népszavazást

2016.08.22. 10:35

Programkereső

A világhírű karmester egyértelműen foglal állást a kérdésben.

Fischer Ádám a Magyar Helsinki Bizottság blogjában fejtette ki véleményét az október 2-i szavazásról. A karmester 1999 óta tagja a Bizottságnak és arra biztatja a szavazókat, hogy érvénytelenül voksoljanak. Mint írja:

A magyar társadalom többségében xenofób. Ez sokszorosan bizonyított tény, amit kénytelenek vagyunk tudomásul venni. (...) Ezt a mentalitást a vezetés részéről erősíteni, meglévő előítéleteket legitimálni és tovább fokozni veszedelmes játék, mert ellenőrizhetetlen folyamatokat indíthat el a társadalomban.

Fischer nem első ízben szólal fel politikai kérdésekben, 2011-ben rasszizmus és diszkrimináció ellen nyújtott be indítványt az Európai Bizottságnak, 2013-ban felszólalt a Magyar Művészeti Akadémiaellen,  2014-ben a a német megszállás áldozatainak emlékműve ellen tiltakozott koncerttel, 2015-ben pedig a Die Pressének adott interjújában bírálta Orbán menekült politikáját. 

"Wagner bölcsebb volt, mint gondolnánk"

"Karmesterként a zenei elképzelésem változik, de nem tudom, hogy a közönség észlel-e ebből valamit, és valójában nem is kell, hogy ez kivetüljön. Szeretném ugyanakkor kamatoztatni és kihasználni azt a tapasztalatot, amit a tíz Wagner-opera végigvezénylése jelent". Így nyilatkozott Fischer Ádám korábbi interjúnkban a Wagner napok kapcsán. Olvasd el ide kattintva!