Hella

Fidelio Napi Zene - Meyerbeer: A hugenották – nyitány

2016.08.23. 16:24

Programkereső

Mai választásunkkal Szent Bertalan éjszakáját elevenítjük fel. 1572. augusztus 23-án, késő éjszaka indított véres hajtóvadászatot IX. Károly francia király és a katolikus párt vezére, Guise herceg a Párizsban összegyűlt hugenották, vagyis protestánsok ellen.

A protestantizmus a 16. század közepére Franciaországban is megjelent, és elsősorban a Genfben élő Kálvin János tanításaiból táplálkozott. A hugenották viszonylag hamar szemben találták magukat francia az uralkodók szigorával.

hugenottak
Fotó: Opéra National du Rhin

A Notre-Dame-ban tartott augusztus 18-i fényes szertartást követően a bizalmatlanság napjai következtek, amikor a két klikk vezetői kölcsönösen a másik fél támadásától tartottak. Augusztus 22-én aztán Guise Henrik herceg egyik embere merényletet követett el Gaspard de Coligny ellen, és muskétájával súlyosan megsebesítette a marsallt. A hugenották felháborodottan követelték IX. Károlytól a bűnösök felelősségre vonását, de a 15 esztendős uralkodó végül anyjára és a háttérből uszító Guise-pártra hallgatott, és további vérontásra készült. A herceg sikeresen meggyőzte a királyt, hogy a protestánsok lázadása már csak órák kérdése, és hatalma megtartására egyetlen lehetősége maradt – előbb kell támadni, mint a hugenották.

A történteket a francia mester Giacomo Meyerbeer fogalmazta öt felvonásos operába, aminek most a nyitányát halljuk:
A mészárlás a későbbi napokban kiterjedt az ország számos tartományára, és becslések szerint több mint 10 000 áldozatot követelt.

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.