Konstantin

Egy zongoraművész a demokratikus Kínából

2016.08.24. 13:27 Módosítva: 2016-08-24 13:30:15

Programkereső

A tajpeji születésű zongoraművész Magyarországon találta meg élete párját, akivel azonban tajvani külsőségek között, a hagyományokat tiszteletben tartva esküdött meg. De vajon kik is laknak Tajvan szigetén? Tajvaniak vagy kínaiak?
Kínai Köztársaság vagy Kínai Népköztársaság?

1683-tól 1895-ig a Csing Birodalom részként Tajvan kínai fennhatóság alatt volt, majd 1945-ben, a közel 60 éves japán megszállás után amerikai csapatok támogatásával a sziget ismét kínai kézbe kerül. 1949-ben a kínai polgárháborúban elsöprő győzelmet arató Kínai Kommunista Párt elől a addig kormányzó Kuomintang párt tagjai visszavonultak Tajvanra. Velük együtt tartott összesen körülbelül 2 millió ember, többségükben katonák, párttagok, a kínai szellemi- és üzleti elit tagjai is, illetve a Kuomintang-kormányzat ezen kívül magával vitte a teljes kínai nemzetközi valutatartalékot, a nemzeti aranykészletet, és a felbecsülhetetlen értékű műemlékek nagy részét is. 1949-ben a győztes kommunisták azzal a lendülettel kikiáltották a Kínai Népköztársaságot, az egyetlen Kínát, amelybe Tajvan is beletartozik, és megszűntnek nyilvánították a Kínai Köztársaságot.
 
A Kínai Köztársaságra hivatkoznak egyszerűen Tajvanként, mivel a területének nagy része Tajvan szigetén helyezkedik el. Ezt az elnevezést leginkább azok az országok alkalmazzák, amelyek hivatalosan nem ismerik el a Kínai Köztársaságot.

Az államalakulat az 1950-60-as években gyakran hivatkozott önmagára Nacionalista Kínaként, megkülönböztetésül a kontinentális Kommunista Kínától, de Szabad Kína elnevezés is érvényben volt. Az ENSZ-ben Kína néven szerepelt egészen addig, amíg a helyét a Kínai Népköztársaság vette át a szervezetben. Azóta a Kína elnevezést kizárólag a Kínai Népköztársaságra használják.

A cikksorozat megjelenését a Rigips támogatta.

logo rigips