Hella

Fischer Ádám a századik, aki visszaadja keresztjét

2016.08.29. 16:37

Programkereső

Vasárnap este elérte a bűvös 100 főt a „lovagkereszt visszaadók közössége”, vagyis azon művészek és kulturális területen tevékenykedő személyek száma, akik nem kívánnak sorsközösséget vállalni Magyar Érdemrend Lovagkeresztjük által Bayer Zsolt publicistával.

Először Dés László szaxofonművész tette közzé facebook-oldalán bejelentését, mely szerint csatlakozik ahhoz az egyre népesedő táborhoz, akik visszaadják a Tisztikereszt kitüntetésüket.

Mint döntését indokolja:

Őt követte Fischer Ádám világhírű karmester, aki rövid közleményben jelentette be döntését:

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

2002-ben művészi munkám elismeréseként kitüntettek a Magyar Köztársasági Érdemrend (ma: Magyar Érdemrend) Középkeresztjével. Erről az Érdemrendről az ismert okok miatt most lemondok, és azt Önnek visszaküldöm. Kiváló tisztelettel, Fischer Ádám"

Aki előtt mégsem lennének ismertek az okok, annak ismétlésképpen írjuk: a tiltakozási hullám Bayer Zsolt jobboldali publicista, újságíró díja miatt alakult ki, akitől nem állnak távol a nyíltan rasszista kijelentések sem. Ugyanakkor a Miniszterelnökség közlése szerint a díjat nem publicisztikai tevékenysége miatt kapta. "A Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség indítványozása alapján, Bayer Zsolt, számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása tekintetében végzett újságírói tevékenysége elismeréseként kapta megérdemelten a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetését"

Fischer Ádám keményen bírálja a népszavazást

A világhírű karmester egyértelműen foglal állást a kérdésben. Olvasd el erről szóló cikkünket ide kattintva!