Fülöp, Evelin

Szárnyra kap a „tyúk” az Esterházy-kastélyban

2016.08.29. 09:23 Módosítva: 2016-08-30 14:29:18

Programkereső

Szeptember 30-án 19:30-tól a fertődi kastély Haydn-termében Haydn A tyúk (g-moll) és Esz-dúr szimfóniája, valamint Beethoven c-moll zongoraversenye is felcsendül a Chamber Orchestra of Europe interpretációjában.

Joseph Haydn szimfonikus világa kimeríthetetlen – az áttekinthetőség kedvéért a legnépszerűbb szimfóniák közül néhány nevet is kapott. Ennek megfelelően a 83. számú a kotkodácsolásra hasonlító melléktéma miatt a La poule (A tyúk) címmel szárnyal a koncerttermeken keresztül, amely humoros utalás Rameau azonos című művére, amelyet Haydn a művelt párizsi közönség szórakoztatására épített be a zeneműbe. Tizenkét híres londoni szimfóniájából többek között a 103. számú is kiemelkedik, amely a szokatlan kezdés miatt az Üstdobpergés megjelölést viseli. Haydn állítólag szeretett hasonló részeket beépíteni a darabokba nem titkoltan avval a céllal, hogy a szundikáló közönséget felébressze zenéjével.

Intelligens szórakozás és közérthetőség, s mindez a legmagasabb színvonalon: ezt szavatolja Haydn zenéje, akiért Sir Roger Norrington is ugyanúgy rajong, mint Beethovenért. Norington szeret a közönségével kapcsolatba kerülni, és olyan elemeket is beépíteni, amivel meg tudja törni a jeget. Például, ha a közönség egy Haydn szimfónia humoros eleménél hangosan felnevet, az nem megzavarja a munkájában, épp ellenkezőleg, örömmel veszi a hallgatóság visszajelzését.

Beethoven 3. zongoraversenyében az eredetiségéről híres, úttörő karmester a Chamber Orchestra of Europe zenekar élén a fiatal nemzedék legizgalmasabb zongoristájával, az 1983-ban született svájci Francesco Piemontesivel működik együtt. Piemontesit korunk egyik legjobb Mozart interpretároként tartják számon, aki elmondása szerint arra törekszik, hogy a klasszikus repertoár szerzőit hasonló minőségben tolmácsolja hallgatóságának.

Chamber Orchestra of Europe

Roger Norrington karmester

Francesco Piemontesi, zongora

Joseph Haydn: g-moll (A tyúk) szimfónia, no. 83, Hob. I:83

Joseph Haydn: Esz-dúr szimfónia, no. 103, Hob. I:103

Ludwig van Beethoven: c-moll zongoraverseny, no. 3, op. 37