Júlia, Rita

Megújul a Klasszik Rádió

Interjú Szatmári Róberttel, a Klasszik Rádió 92.1 főszerkesztőjével

2016.09.02. 14:08 Módosítva: 2016-09-02 14:09:34

Programkereső

A budapestiek már megszokhatták, hogy létezik egy olyan rádióállomás, ami a klasszikus zene könnyebben befogadható részét képviseli, szórakoztat, de ugyanakkor értéket is képvisel. Kiszolgálva az eddigi minőséget, természetes igény az új felé fordulás is, ami különösen most aktuális, hiszen a Klasszik tavaly ismét frekvenciát nyert.
Nádas György
Nádas György
Fotó: Boogee

- Miért érezték szükségesnek, hogy változtassanak és miért éppen most?

- Úgy gondolom, hogy a vérfrissítés néha elengedhetetlen, főleg olyan területeken, amelyek szem előtt vannak, mint pl. a média vagy általában véve a kultúra világa. A budapestiek már megszokhatták, hogy létezik egy olyan rádióállomás, ami a klasszikus zene könnyebben befogadható részét képviseli, szórakoztat, de ugyanakkor értéket is képvisel. A Klasszik Rádió 92.1 ebben a formában 2009 decemberétől létezik, tehát immár hetedik éve felé közelít. Sok minden történt ebben az időszakban, több műsorvezető is megfordult nálunk, és ki merem jelenteni, folyamatosan tapasztaltuk az emberek igényét arra, hogy legyen egy ilyen stílusú adó, ami egy kicsit másképp közelít a muzsikához. Épp ilyen természetes igény az új felé fordulás is, ami különösen most aktuális, hiszen a Klasszik tavaly ismét frekvenciát nyert.

- Milyen újdonságra számíthat az, aki a 92.1- es frekvenciára kapcsol?

- Először is megújul a két főműsorunk. Reggel továbbra is a Nyitány várja a hallgatókat, de immár 2 műsorvezetővel, akik egyáltalán nem lesznek ismeretlenek a hallgatók körében, hiszen mind Bálint Edina, mind Rímer Péter egyaránt megfordultak már nálunk, sőt, folyamatosan jelen vannak az éterben. Célunk az, hogy egy olyan pezsgő, interaktív reggeli műsort készítsünk, ami napi szinten és hitelesen reflektál az aktuális kulturális eseményekre és történésekre. Mivel a rádiót Budapesten és környékén lehet fogni, ezért leginkább a fővárosban és közvetlen közelében megtalálható rendezvényekre fókuszál majd és átfogja a kultúra szinte összes területét, a koncertélettől a színházi bemutatókon át egészen a kiállítás megnyitókig. Célunk az, hogy megforduljanak nálunk a kulturális élet megkerülhetetlen szereplői, művészek, alkotók és szervezők. A 16 órakor kezdődő Dallamdélután helyett ugyancsak egy 3 órás programot indítunk Intermezzo címen. A műsor házigazdája egy olyan ember, akit már régről ismerhetünk, tudhatjuk róla, hogy nagyszerű komikus, hogy éles megfigyelőképessége van, de azt pl. kevésbé, hogy otthonosan mozog a klasszikus zene területén is. Ő nem más, mint Nádas György, aki szintén szeptember 5-től várja a hallgatókat élőben. Természetesen nem lesz egyedül, hiszen számtalan vendég előfordul majd nála, és vélhetően a zene olyan arcaival is találkozhatunk, amilyenekkel korábban nem.

- Joggal merül fel a kérdés, hogy mit várnak az új iránytól?

- Jó a kérdés. Nekem régóta mániám, hogy a klasszikus zene ugyanolyan friss, intenzív, ha úgy tetszik vagány, mint bármely más stílus, csak meg kell találni hozzá a megfelelő kulcsot, a megfelelő befogadási állapotot, formát. Elég csak Mozart zenéjére utalnunk, pl. operáinak szereplői, motivációik, személyiségjegyeik napjainkban is visszaköszönnek a fiatalabb generációk viselkedésében is. Tehát egyértelműen a nyitást várjuk, azt, hogy olyan rétegek kapcsolnak a Klasszikra, akik korábban nem, mert egyszerűen nem hitték el, hogy ez a fajta zene hozzájuk is szólhat. Pont ezért igyekszünk egy kicsit olyan közeget teremteni a „tálaláshoz”, ami eddig Magyarországon rendhagyónak számított. A legnagyobb klasszikusoknak is minél természetesebb, ha úgy tetszik „könnyedebb” közegben kell megszólalniuk. Ez a hitvallásunk.