Sándor, Ede

Hsin-Ni Liu és Weinberg

2016.09.05. 14:50

Programkereső

Korábbi cikkünkben már említettük, hogy számos, kevésbé ismert szovjet zeneszerző műveivel foglalkozott már a tajvani Hsin-Ni Liu, aki legközelebb Miskolcon lép fel kamarapartnerével, Philippe de Chalendar-val.

Ezek közé a kevésbé ismert szerzők közé tartozik Mieczysław Weinberg is, aki egy varsói gettóban született vándorszínészek gyermekeként. Tíz éves volt, amikor zongoristaként bemutatkozott a nagyközönségnek, tizenkét éves koráig tanult a varsói konzervatóriumban. A második világháború kitörésekor 1939-ben Minszkbe szökött és beiratkozott a konzervatóriumba. 1943-ban elküldte első szimfóniájának zongorakivonatát Dmitrij Sosztakovicsnak, akire oly nagy hatással volt Weinberg műve, hogy meghívta Moszkvába. Ez volt a két zeneszerző barátságának és Weinberg oroszországi karrierjének kezdete.

hsin.png
Fotó: Hsin-Ni Liu

Mieczysław Weinberg op. 21-es csellószonátájának első tételét már bemutattuk, most a második tételt hallgassuk meg, annak a Dmitrij Jablonszkijnak a közreműködésével, akivel Hsin-Ni Liu a szerző összes csellószonátáját felvette a Naxos gondozásában.

A cikksorozat megjelenését a Rigips támogatta.

logo rigips