Mátyás

„Látta” már Elgar csellóversenyét?

2016.09.06. 10:36

Programkereső

Bizonyára már sokan hallottuk Elgar e-moll gordonkaversenyét (op. 85), és az sem kizárt, hogy az argentin Sol Gabetta előadásában szeretjük a legjobban. Most egy olyan előadást mutatunk, ahol a cselló hangjai hirtelen megelevenednek, láthatóvá válnak, méghozzá egy infra kamera segítségével.

A BBC Produkció tíz részesre tervezett sorozatában egy-egy gordonkaverseny elevenedik majd meg a fényjáték segítségével. Az 59 Productions által készített felvételek első részében Sol Gabetta játssza Elgar versenyművét, amit többek között Nagy-Britannia nemzeti kincsei között tartanak számon. A művet a 60-as években Jacqueline du Pré értő előadásával egyszer már világsikerre vitte, felvétele azóta is a világ egyik legtöbb példányszámban eladott lemezei közé tartozik.

Sol Gabetta
Sol Gabetta
Fotó: 59 Productions

Sol Gabetta különleges előadásában hangszere, a mintegy háromszáz éves gordonka egyszerű vetítőfelületté válik. Az infra kamerák az előadás közben lekövetik a cselló mozgását, ami lehetővé teszi, hogy a vetített fény, a digitális jelek rajta maradjanak a hangszer felületén szemet és fület gyönyörködtető koncertélményt okozva.