Konstantin

Ősszel is várja a legfiatalabb korosztályt a Zeneakadémia

2016.09.06. 13:16

Programkereső

Az őszi évadban is folytatódik a Zeneakadémia kicsiket és kamaszokat egyaránt megcélzó zenei programja, a Liszt-kukacok Akadémiája.

A Zeneakadémia 2013-as újranyitása óta nemcsak a felnőtteknek kínál rendszeres koncertprogramokat, hanem a zenével még épp csak ismerkedő legkisebb korosztálynak is. A Liszt Ferenc téri épületben megrendezett kiscsoportos zenei beavató foglalkozásokon az 1-4 osztályos általános iskolások a zenei műfajokat és formákat ismerhetik meg, emellett pedig kipróbálhatják a legkülönbözőbb hangszereket, és betekintést nyerhetnek a hangversenyek működésébe is. A foglalkozások mellé a gyerekek pecsételő füzetet is kapnak, megfelelő mennyiségű pecsét összegyűjtése esetén pedig izgalmas ajándékokat vihetnek haza a foglalkozásokról. A szombat délelőttönként megrendezett programokon a szülők ugyan nem vehetnek részt, de foglakozások ideje alatt – ha zenekarnak nincs kifogása ellene – betekinthetnek az aznap esti koncert főpróbájára.

Zeneakademia Tuba Zoltan
Fotó: Tuba Zoltán / Zeneakadémia

A 6-15 évesek számára nyitja meg három alkalommal (október 8-án, november 5-én és december 10-én) kapuit a Zeneakadémia Jazz-játszótere. A résztvevők három kiváló muzsikus, Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton vezetésével ismerhetik a legszabadabb műfaj dallamait, ritmusait, de legalább ilyen fontos szerepet kap majd az improvizáció is az interaktív koncerteken.

A Zeneakadémia főépülete, a Liszt Ferenc téri zenepalota a világ legvarázslatosabb koncerthelyszínei közé tartozik. Belső terei számos felfedeznivaló csodát és mesét rejtenek. Az általános iskolás osztályoknak szóló, mintegy félórás vezetett túrák során a gyerekek megismerhetik az épület titkait, énekükkel kipróbálhatják a Nagyterem világhírű akusztikáját, s még azt is megtudhatják, hol lakik a Zeneakadémián a zene szelleme. A séta végén a diákok minikoncerten vehetnek részt, s megnézhetik a húszezer kockából felépített LEGO-Zeneakadémiát. A részletekről ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az őszi Liszt-kukacok koncertsorozat alkalmából a zene és a természet viszonyát ismerhetik meg a 10-15 évesek. Október 2-án Fülei Balázs zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője mesél a zene és a halak különös kapcsolatáról, s ebben nemcsak kitűnő muzsikus kollégák lesznek a segítségére, hanem Liszt, Debussy és Schubert is, Bali János pedig november 12-én az angyalokról és a zenéről fog mesélni a közönségének. A harmadik, november 27-i koncerten a sokszorosan díjnyertes zongoraművész, Balog József és a Zeneakadémia zenetörténet tanára, Fazekas Gergely a madarak zenei világába nyújt betekintést: közös előadásukból megtudhatjuk, hogy különböző korszakokban – a barokktól a 20. századig – miként jelenítették meg műveikben a zeneszerzők a természet legjobb énekeseit. Miután a halak, a madarak és az angyalok zenei világával megismerkedtünk, december 11-én az utolsó koncert az erdőbe vezeti a hallgatókat, ahol különféle vad- és vadászzenéket lesznek hallhatóak. Az est mesélője a Zeneakadémia zongoratanára, és számos ifjúsági koncert jól ismert főszereplője, Eckhardt Gábor lesz.

Valamennyi zene felfogható képzeletbeli drámaként, s ekként személyes élményként is átélhető. Erre a felismerésre épít a Zeneakadémia új, drámapedagógiai programja, amelyet gimnazista osztályok számára hirdetett meg. A drámapedagógia módszereivel ebben a félévben Fekete Gyula Egy anya története című kortárs operáját, Liszt-Faust szimfóniáját, Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját, Mozart A Varázsfuvola című operáját, valamint J. S. Bach János passióját ismerhetik meg közelebbről, s a diákok a műveket nyilvános főpróba keretében meg is hallgathatják. A foglalkozás részleteiről ide kattintva kaphat bővebb információt.