Géza

Magyar művész a Liszt zongoraverseny döntőjében

2016.09.09. 09:59 Módosítva: 2016-09-09 13:57:21

Programkereső

Hatan jutottak tovább a verseny döntőjébe, egyetlen magyar versenyzőként köztük van Kocsis Zoltán fia, Kocsis Krisztián is. A döntőnek szeptember 9-én és 10-én a Zeneakadémia ad otthont, a díjkiosztó gálát pedig 11-én tartják.

A döntőbe jutott Kocsis Krisztián mellett Szergej Beljavszkij (Oroszország), Leon Bernsdorf (Németország), Kuan Ting Lin (Tajvan), Miho Morimoto (Japán) és Tomoki Szakata (Japán).

Kocsis Krisztián
Kocsis Krisztián
Fotó: Müpa

Minden idők legnehezebb zongoraversenye

Idén Liszt teljes életművéből készülniük kellett a versenyzőknek. Nézegessen képeket a Liszt Ferenc téren a zongoraverseny apropójából kiállított több, mint száz éves zongorákról!

A pénteki szólódöntőben a versenyzők Liszt h-moll szonátáját játsszák, a szombati döntőben Kocsis Krisztián és Szergej Beljavszkij az Esz-dúr zongoraversenyt, Lin Kuan Ting és Leon Bernsdorf az A-dúr zongoraversenyt, Miho Morimoto és Szakata Tomoki a Haláltánc című művet adja elő.

A zongoraverseny zsűrijének díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik. A testületben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglal helyet, Kocsis Zoltán pedig a szerkesztőbizottság elnökeként vesz részt a munkában.

A 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a zeneszerző születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve rendezik meg a Zeneakadémián. A megmérettetésre három kontinens 11 országából 36 fiatal tehetség érkezett.

A versenyzők közül a díjazottak összesen 42 000 euró összértékű díjban részesülhetnek. A szervezők – számítva a muzsikarajongók véleményére – közönségdíjat is átadnak a döntőkön jelen lévő közönség szavazatai alapján. Különdíjat 1 000 000 Ft értékben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) közreműködésével ajánl fel. A pénzdíjak mellett a legjobbak fellépési lehetőségekben is részesülhetnek.

Ön kipróbálta már a zongorákat a Zeneakadémia előtt?

A versenyről Gál Bernadett régióvezetővel beszélgettünk a Fidelio-Kultúrpercekben!