Hella

Fidelio Napi Zene – Heitor Villa-Lobos: Bachiana Brasileira No. 1

2016.09.12. 14:31

Programkereső

Heitor Villa-Lobos Brazília legnagyobb zeneszerzője volt. Ezt a fantasztikus, dallamos zeneművet 1932. szeptember 12-én mutatták be Rio de Janeiróban. De ki volt ő, és mitől különleges ez a mű?

Heitor Villa-Lobos  (1887-1959) apja gazdag, művelt ember volt, aki maga is foglalkozott zenéléssel. Villa-Lobos még gyermek volt, amikor hazájában lezajlott az a forradalom, amely eltörölte a rabszolgaságot, és melynek következtében Brazília köztársaság lett.

villa-lobos

Az akkori zeneoktatás a fiatal Villa-Lobosnak kevés volt, ezért kezdetben autodidakta módon tanult, gyakorló muzsikusoktól igyekezett ellesni a zenélés műhelytitkait. Elsősorban gitáron és gordonkán játszott, egy ideig zenekarban is csellózott, de volt utcai zenekarok tagja, mulatókban és játszott a híres riói karneválon is játszott.

Fiatal korától kezdve beutazta hazáját, a hatalmas ország távoli területeit, sőt a karibi szigeteket is. Eközben felfedezte Brazília igazi zenéjét, amely a portugál hagyományok, a fekete rabszolgák és az őslakos indiánok eredeti zenéjének ötvözete volt. Első kompozícióit gitárra írta, ezek a művei 1913-ban jelentek meg. Ebben az időszakban kötelezte el magát véglegesen a brazil folklór mellett, sok stílusjegye azonban az európai zenei örökségből ered, mint azt a híres Bachianas brasileiras (Brazil Bach-darabok) is példázzák.

Heitor Villa-Lobos kilenc "brazil bachiánája" egzotikus zenekari szvitek sorozata, amelyeknek tételei egy Bachra utaló és egy brazil címet viselnek, zenéjükben pedig brazil zenei jellegzetességek ötvöződnek barokk formákkal, szólamszövéssel, harmóniákkal. 

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.