Aladár, Álmos

A japán Tomoki Szakata nyerte a Liszt Zongoraversenyt

2016.09.12. 09:50 Módosítva: 2016-09-12 09:51:46

Programkereső

A döntő egyetlen magyar résztvevője Kocsis Krisztián volt, aki lapunk felajánlására részt vehet a Fidelio Fortissimo programban.

A 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 15 ezer eurós első díját a japán versenyző, Tomoki Szakata vehette át a szeptember 11-én megtartott gálán a Zeneakadémia nagytermében. A  második díjat és a  közönségdíjat az orosz Szergej Beljavszkij nyerte el, míg a kilencezer euróval járó harmadik helyezést a német Leon Bernsdorf szerezte meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egymillió forintos különdíját Kocsis Krisztiánnak , Kocsis Zoltán fiának ítélték oda, aki részt vehet továbbá a Fidelio Fortissimo Programban is, amelyet lapunk ajánlott fel számára.

Tomoki Szakata
Tomoki Szakata
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A verseny résztvevői Liszt Ferenc szellemét idézték meg a pódiumon - fogalmazott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki szerint a fiatal tehetségek a művészi rátermettségük mellett bizonyították kitartásukat, elhivatottságukat és rendíthetetlen szorgalmukat, valamint megmutatták egyéniségüket és érzékenységüket is.

A zongoraverseny zsűrijének díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik volt, aki az eseményen úgy fogalmazott: a döntősök megértették Liszt Ferenc művészetét, transzcendentális technikáját, sokarcúságát és azt a zenei univerzumot, amely az egész világ átölelésére törekedett. A zsűriben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglalt helyet, Kocsis Zoltán a szerkesztőbizottság elnökeként vett részt a munkában. A döntőbe a díjazottak mellett Kuan Ting Lin (Tajvan) és Miho Morimoto (Japán) jutott be. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a díjátadón hangsúlyozta: a verseny mind a 11 országból érkező 36 résztvevője tiszteletet érdemel a több mint három órányi versenyanyag elsajátításáért.

Szergej Beljavszkij
Szergej Beljavszkij
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A díjazottak a pénznyeremény mellett számos koncertmeghívással távozhatnak Budapestről: Tomoki Szakatát visszavárja többek között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Müpa és Szegedi Szimfonikus Zenekar is, Szergej Beljavszkij felléphet a Magyar Állami Operaházban és a MÁV Szimfonikus Zenekar oldalán, Leon Bernsdorf pedig egyebek mellett a Miskolci Szimfonikus Zenekartól és a Duna Szimfonikus Zenekartól is meghívást kapott. Kocsis Krisztián számára mások mellett a Müpa és a Zeneakadémia biztosít fellépési lehetőséget.