Hella

Bach összes a Zeneakadémián

2016.09.14. 14:44

Programkereső

Október 2-án négy zongorista és a Liszt Ferenc Kamarazenekar nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy egy koncerten belül előadják Johann Sebastian Bach összes két vagy annál több billentyűs hangszerre írt versenyművét a Zeneakadémia Nagytermében.

Bach eredetileg csembalóra komponált concertói egyedülálló zenetörténeti jelentőséggel bírnak, hiszen ezek voltak az első, kifejezetten erre a hangszerre írt szólisztikus művek a műfajban. Dani Imre, Lajkó István, Szőke Diána és Szokolay Balázs ezek közül is azokat a műveket választotta ki, amelyek kettő vagy annál több billentyűs szólóra íródtak, s a Tfirst Péter vezette Liszt Ferenc Kamarazenekarral zongorák mögül adják elő Bach fenséges alkotásait. A koncert pusztán látványvilágával is bizonyára lenyűgözi majd hallgatóságát, hiszen nem gyakran láthatunk a Zeneakadémia Nagytermének színpadán egy kamarazenekar mellett négy hangversenyzongorát.

Szokolay Balázs
Szokolay Balázs
Fotó: Benkő Sándor

Kétség sem férhet hozzá, hogy a többzongorás kompozíciók egészen kivételes fokú egymásra hangolódást és összjátékot követelnek meg előadóiktól. A bő fél évszázada sikert sikerre halmozó Liszt Ferenc Kamarazenekar ugyanúgy garancia erre, mint a Liszt-díjas Szokolay Balázs, aki több mint négy évtizede szintúgy a komolyzenei élet megkerülhetetlen szereplője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakának tanára, Bach nemzetközileg is ismert tolmácsolója. Felesége, Szőke Diána a 2010-es IV. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny első díjasa, aki a klasszikus és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozog. A feltörekvő tehetségek sem maradnak el az esten: Dani Imre tavaly tavasszal Ausztriában megnyerte a 21. Johannes Brahms Nemzetközi Versenyt, Lajkó István pedig 2010 Junior Prima-díjasa.