Sándor, Ede

Teltházas koncertet adott egy szíriai menekültekből álló zenekar Berlinben

2016.09.14. 10:32

Programkereső

A Szír Menekültek Filharmonikus Zenekarában olyan képzett zenészek játszanak, akik a hazájukban dúló polgárháború elől menekültek Európába.

A zenekar tagjainak többsége legalább öt évet tanult a Damaszkuszi Zeneakadémián. A 65 fős társulatot tavaly alapította meg Németországban a nagybőgőn játszó Raed Jazbeh, aki egyben a zenekar művészeti igazgatója is. Az együttes már több koncertet adott Németországban és a tervei között szerepel egy svédországi turné is. Egy évvel ezelőtti megalakulásukkor mi is írtunk róluk.

A hétvégi koncerten európai és arab zenei klasszikusok, valamint arab népzene is felcsendült a berlini Gendarmenmarkt nevű patinás belvárosi téren álló Konzerthausban. Az estet a KulturLeben Berlin nevű szervezet rendezte, amely a főváros alacsony jövedelmű lakosai számára szervez koncerteket.

A zenészek reményei szerint fellépéseik segítenek az európai közönség tagjainak abban, hogy közelebb kerüljenek a szíriai zenéhez és kultúrához. "Zenészként kötelességemnek érzem, hogy bemutassam a kultúránkat, a zenénket, és hogy képesek vagyunk békében együtt élni Európában" - mondta Mohamad Fityan, aki egy tradicionális arab fuvolán játszik.

Az aleppói születésű férfi 2015-ben érkezett Németországba, ahol azonnal menedékjogot kapott. A zenekar tagjai más-más európai országokban telepedtek le. Tavaly több mint egymillióan érkeztek Európába a háború és a szegénység elől menekülve, a legtöbben Szíriából.