Géza

A Londoni Filharmonikusok Pécsett szüretel

2016.09.15. 12:01

Programkereső

Vladimir Jurowsky vezényletével érkezik a Zeneszüret fesztiválra a neves szimfonikus zenekar. A rendezvényen egyébként idén a táncművészet kerül fókuszba, valamint az a cél, hogy a klasszikus zenét kivigyék a közterekre.

Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezetője ezzel kapcsolatban elmondta: a szeptember 27. és október 2. között zajló fesztivállal szeretnék azokat is megszólítani, akik nem rendszeres látogatói a komolyzenei koncerteknek. Ezt a célt szolgálja a szeptember 30-ai ingyenes sorozat, aminek keretében pécsi köztereken több mint tíz együttes - köztük a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar és a Zsolnay Wind Orchestra - koncertezik déltől. A Tér-zene sorozat aznapi nagykoncertjét a Szegedi Szimfonikus Zenekar adja 19 órától a Széchenyi téren.

Vladimir Jurowsky
Vladimir Jurowsky

Nagy szó, hogy a Londoni Filharmonikusokat sikerült meghívni, hiszen eddig egyetlen nagy, nyugati szimfonikus zenekar sem lépett még fel Pécsett. A szeptember 29-i koncerten Baráti Kristóf hegedűművész fog közreműködni a Vladimir Jurowsky vezényletével megszólaló zenekar mellett.

Másnap Bolero-maratont tartanak a Kodály Központban, ahol Maurice Ravel művét a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában és a Budapest Táncszínház közreműködésével láthatja a közönség. A programon Ravel művei crossover feldolgozásban, DJ remixként is megszólalnak majd. Szeptember 28-án koncertet ad Fassang László orgonaművész Rohmann Ditta csellóművésszel közösen. Október 1-jén, a Zene világnapján a pécsi püspöki palota dísztermében koncertezik Balog József zongoraművész, Ruff János matematikus pedig különleges témában, a zene és a matematika kapcsolatáról tart előadást.

A kísérőprogramok között szerepel a Ficzek Ferenc animációiból és fotóiból készült kiállítás, ami a tizedik Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóhoz kapcsolódik. A Zeneszüret alatt tartanak még irodalmi pódiumbeszélgetést és filmklubot is Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Nagy Írisz és Nűbl Tamara táncművészek közreműködésével. A Filharmónia a PTE Zenélő egyetem programjával közösen szervez beszélgetéseket egyebek mellett a beás zenéről és táncról, valamint a komolyzene mint kortárs tánczene témájában a Filter Kávézóban.

A Filharmónia Magyarország jövőre Solti György (1912-1997) dirigensről elnevezett nemzetközi karmesterversenyt rendez.