Alfréd

Mindenkit várnak a templomok

2016.09.15. 14:23

Programkereső

Ugye Ön is gyönyörködött már egy pompás templomban nappal vagy éppen esti kivilágításban? Szeptember 17-én országszerte megnyitják kapuikat a templomok és rendezvényekkel várják az érdeklődőket a Nyitott Templomok Napján, amely a tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Ars Sacra Fesztivál nyitónapja.

A Fesztivál szeptember 17-étől 25-éig tart, és változatos programokat kínál. Ráadásul mindezt teljesen ingyen teszi, nincs olyan esemény, amelyért fizetni kéne. Legyen az a megnyitó ünnepség a Magyar Nemzeti Múzeumban Szabó T. Anna, Lackfi János és az Anima Musicae kamarazenekar közreműködésével, Snétberger Ferenc fantasztikus gitárkoncertje a Vígszínházban, Balázs Elemér jazz muzsikája az Árpádházi Szent Erzsébet templomban, egy előadás a Nemzeti Színházban, vagy a Klukon Edit - Ránki Dezső zongoraművész házaspár koncertje a BMC-ben, amellyel Esterházy Péter emléke előtt tisztelegnek. A filmkedvelők sem maradnak program nélkül, első alkalommal rendeznek Filmfesztivált, amely iránt nagy az érdeklődés a filmes világ részéről, több mint száz alkotással jelentkeztek. A magas művészi színvonalú kulturális programsorozat a zsidó-keresztény kultúrában rejlő értékeket mutatja fel a művészetek segítségével. Legyen szó katolikus, református, evangélikus, zsidó kötődésű rendezvényről, kivétel nélkül mindegyiknek helye van a fesztiválon, amelynek fontos célja erősíteni a felekezetek közti párbeszédet. Erre jó példa a négy nagy történelmi egyház közös zenei áhítata a Szent István bazilikában, amely évek óta hagyományosan jelen van az Ars Sacra Fesztiválon. A rendezvény az EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) nemzetközi zsűrijétől EFFE Label 2015/2016 minősítést kapott, mellyel 25 magyar fesztivál egyikeként a kiváló minőségű európai fesztiválok közé emelkedett.

A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak és garantálják a lelki-szellemi feltöltődést a látogatók számára. Részletes programot a honlapon találhatnak.