György

Bor, trüffel, Cziffra-módszer

2016.09.21. 19:52

Programkereső

Az első fesztivál nagy sikere után 2017. február 21-26. között kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a Cziffra György Fesztivált.

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, mely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott.

Cziffra György
Cziffra György

A februári eseményeket megelőzi a CZF Országos Zongoraverseny Cziffra György emlékére, amelynek a MOM Kulturális Központ ad otthont 2016. október 28. és november 5. között. Februárban ismét lesznek a mesterkurzusok, valamint 2017-ben kerül először átadásra a Cziffra György-díj, illetve a Cziffra György-ösztöndíj is. A másodszor megrendezett eseménysorozaton olyan nemzetközi sikernek örvendő fellépők adnak majd koncertet, mint Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő.

Cziffra György-ösztöndíj

A programban olyan tehetséges fiatal művész vehet részt egy éven keresztül, akit egy független szakmai zsűri erre érdemesnek ítél. Az ösztöndíj létrehozásában szerepet vállal több önkormányzat is.

A Balázs János által megálmodott fesztivál sikerét igazolja többek között az is, hogy a zongoraművész 2016 végére meghívást kapott Kanadába és Ausztráliába, hogy Cziffra György magyarországi zenei hagyatékának bemutatásáról tartson előadást, valamint a világhírű zongoraművész legkedveltebb műveiből válogatva adjon hangversenyt.

cziffra szelet

Nincs fesztivál gasztronómiai nélkül

Egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai élmények. A második Fesztiválra is tartogat különlegességet a Szamos Marcipán. Ezúttal a rumos ízesítésű Cziffra-trüffellel emlékezik meg a cukrászat a világhírű zongoraművészről. Ehhez társul egy speciális pörkölésű kávé, amellyel szeretnék visszaidézni a 50-es évek kávéházi hangulatát, valamint a Takler Pincészettel együttműködve palackozásra kerül az különleges, öt összetevőből álló cuvée bor is, a Hommage à Cziffra.

Cziffra György a képzőművészeket is improvizációra késztette

Kürthy Hanna festőművész a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasa volt. A Cziffra Alapítvány emblémáját is ő tervezte. Alkotásaiból a CZF2017 idején időszaki kiállítás nyílik a Kossuth téri Szamos Cafeban.

Pajor Ildikó 1985-ben Cziffra György felkérésére készítette el Liszt Ferenc: Transzcendens etűdök című sorozatát. A festőművész 1986-ban részesült Cziffra-ösztöndíjban, amelyet követően több, koncerttel egybekötött kiállítást rendezett külföldi Liszt-társaságok meghívására. Munkásságáért a magyar Liszt Ferenc Társaság Liszt-emlékplakettet adományozott. A festőművész Liszt művei által inspirált festményeit bemutató tárlata a MOMkult Reich Károly Galériájában lesz megtekinthető a Fesztivál során.

Vajon mit tudnak a fiatalok Cziffra Györgyről?

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének közreműködésével valósítják meg a középiskolás korosztálynak hirdetett vetélkedőt. A kétfordulós megmérettetés során a jelentkezőknek logikai és kreatív feladatok sokaságán keresztül vázoljuk fel Cziffra György alakját, művészetét. A vetélkedőhöz nincs szükség előzetes tudásra. A FSZEK Zenei Gyűjtemény szakembergárdája úgy állítja össze a vetélkedő anyagát, hogy azok az online és az offline térben való kutatások és feladatmegoldások során teljesíthetők legyenek.