Konstantin

Elárverezik Beethoven egyik legfontosabb kéziratát

2016.09.21. 14:02

Programkereső

A közelmúltban került elő a zeneszerző utolsó zongoraversenyének, a Császár koncertnek (V. zongoraverseny op. 75) az egyik első vázlata, amit máris kalapács alá bocsátanak a londoni Sotheby's aukciós házban.

A kézirat az egyik legkorábbi vázlata Beethoven utolsó zongoraversenyének, amivel a francia forradalmat és Napóleont üdvözölte a zeneszerző. A kottalapot még nem is dokumentálták, máris elárverezik, előreláthatólag 150-200 ezer fontos kikiáltási áron, ami több mint 50 millió forintot jelent. Az aukciót október 20-án tartják Londonban, a Sotheby-n - adta hírül a blouinartinfo.com.

beethoven capitalotc com (1)

A vázlat már csak azért is ritkaságszámba megy, mert bizonyítottan nem ugyanabból a kottafüzetből származik, mint amelyből az V. zongoraverseny ismert vázlatai, amelyeket a berlini Deutsche Bibliothekben, illetve a New York-i Pierpont Morgan Könyvtárban őriznek.

 A vázlat jelentősége továbbá abban rejlik zenetörténészek szerint, hogy nyomon követhető rajta a kompozíció megszületésének folyamata. Beethoven a kottalap tetején két különböző variációt is felskiccelt, amelyek közül az egyik nem került be a végleges, ismert zeneműbe.

A végleges munka egy korszakalkotó kompozíció, tulajdonképpen ebben a műben Beethoven újra rátalált a 18. századi szimfóniára jellemző formavilágra.

Az Ötödik Esz-dúr zongoraversenyt Beethoven az osztrák főhercegnek, Rudolfnak dedikálta, aki barátja és pártfogoltja, tulajdonképpen egyetlen tanítványa volt.

Beethoventől egyébként viszonylag gyakran kerülnek elő kéziratok, ugyanis más zeneszerzőkkel ellentétben ő előszeretettel őrizte meg a művekhez tartozó vázlatokat. Ez is sejteti azt, hogy ő már az utókornak alkotott, vagyis megérzett valamit önnön zeneszerzői nagyságából. Op. 127. jegyzékszámú vonósnégyeséhez tartozó vázlata 2003-ban például 2 millió dollárért kelt el, István király néven ismert művének kottája pedig 100 ezer dollárért talált gazdára tavaly.

Bárhogyan szeretsz, én még jobban szeretlek

Pillantson bele Beethoven nőügyeibe és tudja meg, ki volt az ő titokzatos, halhatatlan szerelme!