Sándor, Ede

Lukács Gyöngyi és Farkas Gábor dalestje

2016.09.22. 10:18

Programkereső

A Kossuth-díjas operadíva, Lukács Gyöngyi a Zeneakadémia Liszt-díjas művésztanárával, Farkas Gáborral ad október 4-én dalestet a Solti Teremben. A koncert első felében Csajkovszkij, majd Rahmanyinov dalművészetébe nyerhet betekintést a hallgató.

Két fantasztikusan virtuóz, nemcsak a magyar zeneélet, de a világ muzsikusainak élvonalába tartozó művész áll majd a színpadra korszakalkotó orosz zeneszerzők, Pjotr Iljics Csajkovszkij és Szergej Rahmanyinov romantikus dalaival. A választás semmiképpen sem mondható véletlennek, hiszen Lukács Gyöngyi, Kossuth-díjas, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja legtöbb pályatársával ellentétben nem a budapesti Zeneakadémián, hanem Moszkvában, a világhírű Csajkovszkij konzervatóriumban tökéletesítette extrém fiatalon megmutatkozó tehetségét. A zenész családból származó szoprán zongoristaként kezdte tanulmányait, majd a győri konzervatóriumban tanult. Moszkvai ösztöndíját Jevgenyij Nyesztyerenkónak köszönheti, aki tizenhat évesen egy kurzuson meghallgatta, és azonnal azt javasolta, folytassa tanulmányait náluk. Még hallgató volt, amikor húsz évesen beugróként elénekelte óriási sikert aratva A trubadúr szerepét a Magyar Állami Operaházban. Ezt számos hazai és külföldi felkérés követte, énekelt például a Covent Gardenben, San Fransiscóban és a New Yorki-i MET-ben is.

Lukács Gyöngyi
Lukács Gyöngyi

Farkas Gábor a Zeneakadémia Zongora Tanszékének kiemelkedő pedagógusa, emellett zongoraművészként is a legjobbak közt tartják számon. Vásáry Tamás zongoraművész és karmester a következőket mondta róla: „Farkas Gábor generációjában igen sok a kiváló zongorista, de kevés olyan akad, akire azt mondanám, hogy költő. Ő az!” Számos versenygyőzelmes és díjat tudhat magáénak, többek közt elnyerte a Liszt-díjat és a Junior Prima Díjat. Ezen a kivételes estén Csajkovszkij és Rahmanyinov dalaival vonják majd bűvkörükbe a hallgatóságot, a két orosz mester érzelmekben kimeríthetetlenül gazdag, és a női énekhangot oly csodálatosan kezelő dalköltészetét közös élményünkké téve.

2016.október 4, 19.00, Zeneakadémia, Solti Terem

Ének karnyújtásnyira

Lukács Gyöngyi és Farkas Gábor dalestje

Csajkovszkij, Rahmanyinov