Csilla, Noémi

60 éves a Veszprémi Vegyeskar

2016.09.23. 17:03 Módosítva: 2016-09-23 17:05:38

Programkereső

Veszprém Város Vegyeskara 1956 szeptemberében alakult, és azóta mind a zeneoktatásban, mind a vidéki kórusirodalom tolmácsolásában vezető szerepet vállalnak. Születésnapi koncertjüket a Hangvillában tartják, többek között Kodály Budavári Te Deum című műve fog elhangozni.

A vegyeskart Zámbó István még huszonévesen alapította, és kis időn belül jelentős eredményeket értek el. Énekeltek Kodály Zoltán születésnapján 1958-ban a Zeneakadémián, Arezzóban, Belgiumban, Grazban képviselték Magyarországot, a hetvenes években pedig a Nemzetközi Bartók Kórusverseny és a BBC kórusversenyének első helyezéseit söpörték be. A következő évtizedre már megjárták Európa minden jelentős városát. Sokszínűségükről tanúskodik, hogy nem csak folklór kategóriában, hanem modern művekkel is nyerni tudtak a BBC versenyén 1977-ben.

kar-vet6
Fotó: Veszprém Város Vegyeskara

Jelenleg az egyetlen dunántúli vegyeskar, akik vállalni tudják nagyobb oratorikus művek megszólaltatását. Repertoárjuk a koraközépkortól a kortárs művekig terjed, a vasárnapi koncert legfiatalabb zeneszerzője az 1986-os születésű Pärt Uusberg. Gyakori partnerük a Mendelssohn Kamarazenekar.

Erdélyi Ágnes karnagy 1989 óta vezeti az együttest. Elmondta, hogy az utóbbi bő évtizedben nagy hangsúlyt fektettek a fiatalok bevonására a kóruséneklésbe. A 2002-ben alakult Vokál tagjai gyorsan cserélődnek, hiszen fiatalokból állnak, de akik részt vesznek benne, valamilyen formában megmaradnak a zene mellett. „Hatvan év több mint két emberöltő, de a Vokállal nagyon sok színes, a modern világba jól illő zenét adnak elő ezek a fiatalok, hogy könnyebben folytassuk Vegyeskar örökségét.”

dsc5728
Fotó: Veszprém Város Vegyeskara

A vasárnap 17 órakor kezdődő koncert programja is kifejezi ezt a sokféleséget: a Budavári Te Deumot a Műegyetemi Zenekarra kiegészülve mintegy kilencven fős kórus adja elő. Olyan művek is lesznek, melyek a kórus legelső koncertjén is elhangzottak (Kodály: Kállai kettős), és olyanok is, melyekről egyértelmű, hogy újabb keletű zenék. A kóruscsalád tagjai külön-külön is fellépnek: a férfikar, a Kadarkar bordalokat, a női kar Debussy és mások műveit éneklik majd. A hatvan éves jubileumra egy könyv is készült a kórus történetéről, ezt vasárnap délelőtt 11 órakor mutatják be a Hangvillában.