Klaudia

Bartók a makrokozmoszban

FIDELIO NAPI ZENE

2016.09.26. 16:37

Programkereső

Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene gyűjtője, a Zeneakadémia tanára, egyben a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője 1945. szeptember 26-án, ezen a napon hunyt el New Yorkban.

Bartók a nemzetközi zeneirodalom legnagyobb alakjai közé tartozik. Zenei világában egyedi módon ötvözte a múltat a jelennel, a Kárpát-medence és a Balkán népzenei hagyományát a schönbergi, avantgárd zenei gyakorlattal. Zongoraművészként is kora legkiválóbbjai közé tartozott, ám zenetudósként, pedagógusként és néprajzkutatóként is jelentős életművet hagyott örökül.

Neve nem csak emlékezetünkben, műveiben és a Földön, de a világűrben is fennmaradt. Bartók Béla fényesen ragyogó csillagát tényleg megláthatjuk, ha felnézünk az égre. A zeneszerző nevét ugyanis két természeti képződmény is viseli a kozmikus térben. Elsőként egy 1988-ban  felfedezett kisbolygót neveztek el róla (4132 Bartók kisbolygó), utóbb pedig a Merkúr bolygó kráterei között is megtalálhatjuk a komponista nevét a Liszt- és Jókai-kráterek közelében.