Júlia, Rita

Miért is ne fakadhatna dalra egy egész kórus egy bérház udvarán?

2016.09.26. 11:21

Programkereső

Ha a Soharózáról van szó, ez nem kérdés, hiszen volt már koncertjük erőműben, törökfürdőben és barlangban is. A Szilvay Máté által írott, Közös képviselet című zenés-multimédiás performansz a nézők bevonásával folytatja a sort szeptember 26-án.

Szilvay Máté egy bérházi lakóközösségre alkotta meg az előadást, amihez Kiss Ákos médiadizájner vetít a házfalakra különleges vizuális effekteket. Mindeközben a Soharóza énekesei jellegzetes bérházi figurákat, hétköznapi embereket formálnak meg: saját tapasztalataikból vagy mások tipikusnak vélt frusztrációiból, konfliktusaiból, vágyaiból áll össze a kórus és a ház egyszeri története. A sokszínű zenei anyagban megtalálható a kortárs minimalista kompozíció, a sanzon, a bolgár népdal és a szanszkrit mantrák; az elhangzó prózai szövegek hol egy régi pártlapból, hol egy kortárs költőtől vagy akár a Wikipédiáról származnak.

Tavaly már két teltházas előadással mutatták be a darabot egy V. kerületi, Molnár utcai bérházban, és az idei Ördögkatlanon is nagy érdeklődés övezte az ott részleteiben megismételt műsort. Most még kétszer adódik lehetőségünk, hogy átéljük a nem mindennapi élményt, ezúttal a dizájnboltoknak is helyt adó, de lakóházként funkcionáló patinás Kossuth Lajos utcai Paloma művészudvarban. Ahhoz, hogy mi is „szerepet” kapjunk az előadásban, csupán egy előzetes regisztrációra van szükség a soharozakozoskepviselet@gmail.com címen.

A Soharóza egyébként nagyon lendületesen indítja az évadot: néhány hete fantasztikus sikerrel mutatták be a társulatvezető Halas Dóra és a jelmeztervező Nagy Fruzsina közös, Tabu kollekció című darabját, amiben egy divatbemutató környezetébe helyezve énekelték meg az általuk tabukérdésnek ítélt témákat.