Márk

Elhunyt Sir Neville Marriner

2016.10.02. 14:56

Programkereső

A lovagi címmel kitüntetett angol karmester 92 éves volt.

Október másodikán elhunyt az Academy of St. Martin in the Fields kamarazenekar alapítója - olvasható a hivatalos honlapon.  Paul Aylieff elnök a közleményben Sir Neville Marriner hagyatékát méltatta, és mindenkit biztosított arról, hogy a zenekar alapítójának emlékéhez méltóan folytatják majd a munkát. 

Sir Neville Marriner 1924-ben az angliai Lincolnban született. Pályáját hegedűsként kezdte, és eleinte kamarazenei formációkban, kvartettekben és triókban játszott, majd a Londoni Szimfonikus Zenekar tagja lett. Dirigensi karrierjét viszonylag későn, negyvenöt évesen kezdte 1969-ben, amikor az Egyesült Államokban Pierre Monteux-nél folytatott tanulmányai után – az 1958 óta működő Academy of St. Martin in the Fields mellé – megalakította a Los Angeles-i Kamarazenekart. 

Sir Neville Marriner
Sir Neville Marriner
Fotó: Müpa

Két együttesével folytatott munkájára hamar felfigyelt a nemzetközi zenei élet, és a világ minden részéről kapott vendégkarmesteri meghívásokat. 1979-től a nyolcvanas évek végéig egyszerre töltötte be a Minnesotai Szimfonikusok és a Délnémet Rádió Zenekarának zeneigazgatói és első karmestere tisztét. Azóta a világ legnevesebb zenekarai – Bécs, Berlin, Párizs, Milánó, Athén, New York, Boston, San Francisco és Tokió szimfonikus együttesei – hívták meg rendszeresen dirigálni. 

Munkásságát II. Erzsébet királynő 1979-ben Brit Birodalmi Érdemrend, majd 1985-ben lovagi cím adományozásával ismerte el,  2015-ben pedig abrit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatta, de Sir Neville Marrinert szülőhazáján kívül Franciaország, Németország és Svédország is magas kitüntetésekben részesítette.