Bernadett

Nemzetközi sztárokkal indul a 18. Hárfafesztivál

2016.10.07. 07:21

Programkereső

Külföldi sztárvendégek, Alekszander Boldacsev és Catrin Finch közreműködésével rendezik meg péntektől vasárnapig a 18. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivált. Az esemény helyszíne hagyományosan a Gödöllői Királyi Kastély lovardája és díszterme.
Catrin Finch
Catrin Finch

Az idei Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon minden este 19 órától klasszikus koncertek lesznek. A péntek esti nyitókoncerten Vigh Andrea és Szabadi Vilmos hegedűművész romantikus fantáziákat ad elő, mások mellett Spohr, Saint-Saëns és Grandjany szerzeményeiből. A zenész beszámolt arról, hogy az orosz Alekszandr Boldacsev szombati koncertjének programjában hazája zenéi állnak a középpontban, többek között Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov, Muszorgszkij, Rahmanyinov és Prokofjev alkotásai. A zárókoncertet a walesi Catrin Finch tartja, műsorán a klasszikus zeneirodalom mellett más műfajok alkotásai is szerepelnek.

Vasárnap délelőtt interaktív hangszerbemutató koncert lesz a gyerekeknek, amelynek célja, hogy a kicsik megismerjék a hárfa történetét, a hangszer részeit. A fesztivál fontos célkitűzése, hogy bemutasson fiatal, tehetséges hárfaművészeket: a közönség ezúttal Farkas Mira Junior Prima-díjas hárfaművészt ismerheti meg, aki Debussy és kortársai műveiből játszik - emelte ki Vigh Andrea, hozzátéve, hogy lesz hárfakiállítás is.

"A fesztiválnak is köszönhető, hogy nagyon sokan kezdtek el hárfát tanulni az elmúlt két évtizedben, és ma már sokkal több zeneiskolában érhető el a hárfa tanszak, mint korábban. A közönség a Virtuózokban is láthatott nagyon ügyes gyerekeket" - fejtette ki Vigh Andrea hárfaművész, a fesztivál művészeti vezetője.

Alekszandr Boldacsev
Alekszandr Boldacsev

 Kitért arra, hogy a gödöllői fesztiválon a vasárnap délelőtti hangszerbemutató koncert utánra szerveztek egy kis mesterkurzust is, amelyet ő és Gulyás Csilla tanárnő tart az alap- és középfokon tanulóknak.