Eszter, Eliza

„Nem csak a négy fal között kell jól játszani”

2016.10.10. 14:06

Programkereső

A 2016-2017-es koncertévadban három koncertet adnak a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakközépiskola együttesei a Zeneakadémián. A két intézmény közötti szoros kapcsolatról, valamint az első, október 12-i koncertről Benkő Szabolcs igazgatóval beszélgettünk.

- A Zeneakadémia kiemelt felsőoktatási intézmény, a Bartók Konzinak azonban sokkal több a riválisa; ez milyen nehézségekkel jár?

- Diákjaink sikereit tekintve jelenleg a legeredményesebb iskolának számítunk a középfokú zenei képzés terén. Az elmúlt három évben az országos szakmai versenyek dobogós helyezéseinek negyven százalékát mi szereztük meg. Tovább erősíti az iskola kiemelkedő pozícióját, hogy az utóbbi években jelentősen megnőtt a felvételizők és az átjelentkezők száma, lassan elérjük a négyszáz fős létszámot. Az intézmény gazdag képzéspalettája szintén nem elhanyagolható tényező. Jelenleg évfolyamonként három párhuzamos osztályunk van, a klasszikus szakirányok mellett jazz és népzene is hallgatható intézményünkben, illetve a hangszerészképzés is hozzánk került.

- Igazgatóként milyen változtatásokat vezetett be, és milyen újításokat tervez a közeljövőben?

- Az iskola pályázati tevékenysége rendkívül aktív. Többször is nyertünk már el támogatást hangszerbeszerzés céljából, illetve sokat haladt az épület felújítása az elmúlt évek folyamán, de persze még sok munka van előttünk. Szakmai téren egyrészt dr. Vigh Andrea rektor asszonnyal közösen az elméleti képzés megújításán munkálkodunk, másrészt megemlíteném a nagy népszerűségnek örvendő Új Zene Projektet, melynek keretében a diákok kortárszenei előadásokat visznek színpadra.

Benkő Szabolcs
Benkő Szabolcs
Fotó: Tuba Zoltán

- Hogyan született meg a Konzis Koncertek sorozat ötlete?

- Ez egy teljesen új projekt. A 175 éves jubileumi koncertünk nagyon jól sikerült a Zeneakadémián, és a hallgatói koncertek is nagy sikerrel zajlanak. Rektor asszony ezt kívánta kiterjeszteni a Konzira, ezért azzal a megtisztelő felkéréssel fordult felénk, hogy indítsunk egy koncertsorozatot a Zeneakadémián. Ez számunkra azt is bizonyítja, hogy az együtteseink – bár középiskolás korúak – képesek professzionálisan megszólalni.

- Az első esten Hummel, Mozart, Lou Harrison és Barber művei szólalnak meg. Hogyan állt össze a műsor, mi alapján dőlt el, kik lesznek a fellépők?

- Az október 12-i hangverseny egy kamarazenei koncert lesz változatos műsorral, szólistákkal, a végén egy kamarazenekari produkcióval. A műsorválasztás egyben hangsúlyozza, hogy nemcsak a Zeneakadémián, hanem már a Konziban is nagyon fontos szerepet kap a kamarazenei munka, így a színvonal kifejezetten magas. Általában a gyerekek maguk választják ki, kikkel szeretnének együtt játszani. Szerencsére mindig rengeteg versenyképes produkció áll össze, amelyekkel általában a legtöbb díjat el is hozzuk a kamarazenei versenyekről. A műsorról és a fellépőkről a kamarazene tanszak tanárai döntöttek – azt kell, hogy mondjam, nem volt könnyű dolguk.

- Milyen gyakran van lehetősége a Konzi diákjainak, hogy ilyen nagy múltú színpadon ekkora közönség előtt mutassák meg a tudásukat?

- Sok nívós pódiumon szerepelünk a városban, hiszen mindenki számára lenyűgöző az a színvonal, amelyet a Konzi diákjai megütnek. A Zeneakadémia mindenképpen nagyon különleges helyszín, nem csak a két intézmény szoros kapcsolata miatt. Úgy gondolom, Magyarországon nincs ennél szebb, nagyobb presztízsű koncerthelyszín.

- Miért szükséges, hogy a diákok már tizenéves korukban időrő-időre kipróbálják magukat a színpadon?

- Az életre és művészi pályára való felkészítés szempontjából ez elengedhetetlen. Nálunk a pedagógiai program szerint is úgy zajlik az oktatás, hogy a félévi értékelés helyett vizsgakoncerten kapnak jegyeket a diákok. Célunk, hogy a lehető leghitelesebben elő tudjunk állítani elő egy koncertszituációt. Gyakran elhangzik, hogy nem csak a négy fal között kell jól játszani, hanem a színpadon is, így ez kisgyerekkortól a képzés része. Az ezt követő koncerteken zeneakadémiai tanárok közreműködésére is sor kerülhet. Bízom abban, hogy ez a sorozat tovább erősíti a Zeneakadémia és gyakorlóiskolája szakmai kapcsolatát.