Gábor, Karina, Ders

Fidelio Klasszik: Balázs János, Bob Schulz és Révész Emese

2016.10.21. 12:11

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása október 22-én lesz hallható.

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első Cziffra Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott.Az első fesztivál sikere után 2017. február 21. és 26. között kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a Cziffra György Fesztivált. Hogy ez miben különbözik az elsőtől, kik lesznek azok a felnőtt és ifjú művészek, akik közreműködésükkel emelik a fesztivál színvonalát, kik nyerhetik el a zongoraművész géniusz tiszteletére létrehozott ösztöndíjat, valamint életműdíjat, arról Balázs Jánossal, a fesztivál megálmodójával beszélgetünk.

Balázs János
Balázs János

A filmipar sok-sok magyar tehetséget adott már a nagyvilágnak, köztük olyanokat is, akik itthon nem, csak a tengerentúlon tudták megvalósítani álmaikat. Ilyen Schulz Róbert, vagyis Bob Schulz producer, rendező is, aki valaha zöldségpucoló volt, aztán gondolt egy nagyot, és elindult szerencsét próbálni, s végül az Atlanti-óceán nyugati partján kötött ki. A híressé vált magyar emigráns igaz történetei most egy könyvben olvashatók: például számos érdekes, izgalmas találkozás politikusokkal, filmes világsztárokkal, mint Samuel L. Jackson, Károly herceg, Shirley MacLaine, Zsigmond Vilmos, Szabó István vagy Psota Irén. A kanadai-magyar filmproduceritthon többek között Mel Gibson filmjével, az Arcnélküli emberrel tette ismertté a nevét. Új könyve, az Aposztróf Kiadónál megjelent Csapó! Tessék! – Szelfi Terézvárostól Hollywoodig kapcsán kétrészes interjúban mesél eddigi pályafutásáról, Jurij Gagarinnal való forgatásáról, Faludy György barátságáról és a Mel Gibsonnal közös munkájáról is.

Máriás István: Harapós kutya, 2010
Máriás István: Harapós kutya, 2010
Fotó: Budapesti Történeti Múzeum

Boldogság, ártatlanság, szépség, szabadon szárnyaló képzelet, a valóságot átható játékvilág, ösztönös alkotóerő, jövő. A gyermekhez manapság ilyen és ehhez hasonló fogalmak sorát társítjuk. A Budapesti Történeti Múzeum Gyerek/kor/képcímű kiállítása annak ered nyomába, hogy a gyermekről alkotott képzetek hogyan jelennek meg a hazai képzőművészeti hagyományban. A négy évszázad távlatában mintegy 200 művet bemutató tárlat egymás mellé helyezi vagy éppen ütközteti különböző korok képalkotását az anyaságról, a családról, a nemi szerepekről, a játékról, az iskoláról, a szegénységről, a háborúról és a felnőttek nosztalgikus visszatekintéséről. Mindezekről Révész Emesét, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 23-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.