Bernát, Felícia

Házimuzsika Mácsai János zenetörténésszel

2016.10.24. 16:49 Módosítva: 2016-10-25 09:11:02

Programkereső

Az Óbudai Társaskör sorozatának október 26-i vendége a versenygyőztes Kállai Vonósnégyes lesz.

A Kállai Vonósnégyes fiatal formáció, ennek ellenére a 2016. évi Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyt a vonósnégyes kategória győzteseként zárta. Az első hellyel elnyerte azt a lehetőséget is, hogy a Társaskör Házimuzsika sorozatának meghívott előadója legyen, e koncertet ugyanis díjként ajánlotta fel az óbudai kultúrház.

A Kállai Vonósnégyes 2015-ben debütált a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében Haydn, Bartók és Dohnányi műveivel. Megalakulásuk után mindössze fél évvel második díjat nyertek a milánói Societa Umanitaria Nemzetközi Zenei Versenyen, majd 2016-ban első díjat a Weiner Leó Kamaraversenyen. Kállai Ernő elkötelezett kamarazenészként olyan mesterektől tanulhatta a vonósnégyes repertoárt, mint Earl Carlyss a Juilliard Quartetből vagy Merry Peckham a Cavani Quartetből, de a vonósnégyes dolgozott együtt Devich Jánossal és Takács-Nagy Gáborral is. Egyesítve az amerikai és magyar iskolákat, a Kállai Vonósnégyes egyedi interpretációi megidézik a kamarazene aranykorát.

A Mácsai János zenetörténész vezette sorozat azt a régi szokást idézi vissza, amikor a műkedvelő ismerősök vagy ráérő muzsikusok összegyűltek a vasárnapi szieszta után, elővettek a redőnyös szekrényből egy vonósnégyest, triót vagy szonátát, és a maguk örömére játszani kezdtek. A nagy hangversenytermekben nehéz megteremteni a kamrazenéléshez illő, intim hangulatot, a Társaskör Nagyterme azonban kiválóan alkalmas a múltidéző atmoszféra felidézésére.

Program:

Házimuzsika Mácsai János zenetörténésszel

2016. október 26., 19:00

Kállai Ernő, Szajkó Géza – hegedű

Dráfi Kálmán – brácsa

Balázs István – gordonka

Beethoven: c-moll vonósnégyes, op.18

Schubert: Vonósnégyes-tétel

***

Dvořák: F-dúr, Amerikai vonósnégyes, op. 96

A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. 

Támogatott tartalom