Júlia, Rita

Argentin hangulat a Zeneakadémián

2016.10.26. 10:50

Programkereső

Astor Piazzolla műveit állítja három koncertjének középpontjába idén a 2. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál. A klasszikus zene rajongói Magyarországon ritkán hallható előadókkal és művekkel találkozhatnak a Zeneakadémián november 4-6. között.
Joan Pages Valls
Joan Pages Valls
Fotó: Felvégi Andrea

"A tangó királyaként is emlegetett Astor Piazzolla azon ritka klasszikus szerzők közé tartozik, akik képesek hidat építeni a komoly- és könnyűzene rajongói között. Produktív szerző volt, több mint ezer műve között kamaradarabok, nagyzenekari és kórusművek mellett helyet kap egy opera is.

Piazzollára és egész életművére párhuzamosan hatottak a klasszikus zene, a tangó és a jazz elemei, így muzsikája mindig fordulatos, változatos elemekből építkezik.” – nyilatkozta az esemény kapcsán Eötvös József, a koncertek fő szervezője.

„A Zeneakadémián háromévente rendezzük meg a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt, a köztes években pedig – így idén is – Gitárfesztivált szervezünk.

Az idei, háromnapos eseményen is világhírű, Magyarországon ritkán hallható művészek lépnek fel, akikkel a hazai közönség máskor nem találkozhat” – folytatta a szervező.

Ezúttal egy-egy szólókoncertet hallhatunk az argentin Roberto Aussel és a spanyol Margarita Escarpa gitárművészektől, 6-án, a nagyteremben pedig egy olasz duó, Giampaolo Bandini (gitár) és Cesare Chiacchiaretta (bandoneon) játszik. A vasárnapi előadás kiegészül az Anima Musicae Kamarazenekarral, akiket ezúttal a szintén spanyol Joan Pages Valls vezényel.