Hella

Milyen koncerteket ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.29. 09:51

Programkereső

Eötvös Péter oratóriuma, egy lemezbemutató, Fenyő László Schumann-játéka és még sok minden más jellemzi a novemberi koncertéletet. Mi a következőket ajánljuk:
Helmuth Rilling és az MR Szimfonikusok
november 1. 19:30 Müpa
Helmuth Rilling
Helmuth Rilling
Fotó: Marco Borggreve

Napjaink egyik legjelentősebb oratóriumdirigense vezényel a zeneirodalom legnagyobb remekművei közül kettőt.

Mozart felhangzó két alkotása csodálatos dallamaival gyönyörködteti a hallgatót, a keletkezés után bő kétszáz évvel is. Utolsó kompozícióját, a  Requiemet, az idővel versenyt futva igyekezett befejezni, már-már önmaga számára írva a gyászmisét. Több kísérlet is születhetett a Requiemnek a szerző elképzeléseihez hű befejezésére – ezek egyike a zongoraművész-zenetörténész Robert D. Levin nevéhez fűződik. Mozart hattyúdala eddig nem ismert vonásait fedi fel a hallgató előtt.

Zalai Antal hegedűestje
november 2. 19:30 Müpa
Zalai Antal
Zalai Antal
Fotó: Prancz Ádám

Rendkívüli hegedűs, akit tökéletes technika, gyönyörű és terjedelmes hegedűhang, tiszta és érett zeneiség és nemes személyiség jellemez.”

A legendás, orosz hegedűművész, Igor Ojsztrah szavai ezek Zalai Antalról. A művész több mint tizenöt nemzetközi hegedűversenyen nyert díjat és jelentős koncerttermekben lépett már fel. A Müpában most először lép fel, koncertjén a hegedűirodalom két virtuóz alakja, Niccolò Paganini és Pablo de Sarasate darabjait szólaltatja meg 1733-as „Ex-Garay” Stradivari-hegedűjén. Estjén gyermekkori barátja, megannyi nemzetközi zongoraverseny díjazottja, Balog József működik közre.

Győri Noémi és Csillagh Katalin lemezbemutatója
november 8. 19.30 BMC
Győri Noémi és Csillagh Katalin
Győri Noémi és Csillagh Katalin

Győri Noémi fuvolaművész és Csillagh Katalin zongoraművész első közös lemezüket adják ki Glowing sonorities címmel.

A két szólista együttjátékára az érzékeny, csiszolt és koncentrált, valódi egymásra figyelő kamarazenélés jellemző. A hangversenyen a lemezre került Schubert-, Reinecke- és Franck-szonátákból adnak ízelítőt, ezt követően pedig Stachó László vezetésével és Hollós Máté részvételével kerekasztal-beszélgetés során a lemez készítői közösen mesélnek a Hungaroton stúdiójában töltött emlékezetes napokról. Az est végén a közönség együtt koccinthat a Glowing sonorities sikerére – a Figula Pincészet külön erre az alkalomra kiválasztott borával.

Fenyő László és a Pannon Filharmonikusok
november 11. 19:30 Müpa
Fenyő László
Fenyő László
Fotó: Zeneakadémia

Fenyő László a kronbergi Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversennyel robbant be a nemzetközi zenei életbe.

Antonio Vivaldi több mint huszonöt csellóversenyt írt, de az RV 531-es, g-moll hangnemű concerto az életmű egyetlen két csellóra komponált darabja. Szintén egyedülállónak számít Schumann munkásságában az 1850-ben befejezett a-moll gordonkaverseny. A cselló Richard Strauss művészetében is fontos szerephez jut. Ezen az estén a Till Eulenspiegelt hallhatjuk, de még érdekesebbnek ígérkezik Az árnyék nélküli asszony című opera a hazai koncerttermekben ritkán hallható instrumentális változata.

Kamara.hu
november 17–20. Zeneakadémia
Várjon Dénes és Simon Izabella
Várjon Dénes és Simon Izabella
Fotó: Lábady István

Fordulópont – ezt az alcímet viseli idén Simon Izabella és Várjon Dénes kamarafesztiválja.

A néhány napos koncertsorozat hosszú évek után tavaly talált otthonra a Zeneakadémián. A kamarazene-történet meghatározó fordulópontjait, köztük Schubert dalait és Schumann ciklusait, Debussy utolsó nagy alkotását, valamint a kortárs kamaramuzsika jeles kompozícióit követhetjük végig a Zeneakadémia második kamarazenei fesztiválja során – amelynek idén is része egy gyerekműsor és egy zenés irodalmi délután – a Simon Izabella–Várjon Dénes zongoraművész házaspár és a világ élvonalába tartozó művészbarátaik kalauzolásával.

Eötvös Péter és a Bécsi Filharmonikusok
november 24. 19:30 Müpa
Eötvös Péter
Eötvös Péter

Eötvös Péter Halleluja – Oratorium balbulum című művének fordítása Dadogó oratórium lehetne, írja maga a szerző.

A főszereplő próféta a jövendöléseit csak dadogva tudja elmondani, amiből aztán némi bonyodalom keletkezik. Műfaja úgynevezett világi oratórium, amely annyiban tér el az egyházi oratóriumoktól, hogy a mi életünkkel foglalkozik, a 2016-os év állapotát írja le. Az Eötvös-darab mellett két, nyelvezetében a romantika és a 20. századi zene közti hidat jelentő elégikus kompozíció, egy a cappella kórusmű, illetve egy befejezetlenül maradt szimfónia nyitótétele is megszólal.

Hosokawa és tanítványai
november 16. 19:30 BMC
Toshio Hosokawa
Toshio Hosokawa
Fotó: Emanuel Ammon / AURA

A kortárs japán szerző kompozíciós technikája letagadhatatlanul a német iskolán nevelkedett zeneszerzőé.

Zenéjének lélegzése, gesztusrendszere, hangszínei, fokozatosan, de lassan változó gomolygása az, ami az európai fül számára keletivé teszi. A művész az általa elképzelt gesztusokat, nem evilági hangzásokat pontos instrukciókkal, világos hangszeres írásmóddal tudja közvetíteni. Ha lehet zenét vizuálisan átélni, akkor ez olyan zene – szinte kívánja, hogy megjelenjék előttünk. A koncert a Toshio Hosokawa és Eötvös Péter által vezetett nemzetközi zeneszerző-mesterkurzus zárókoncertje.