Bernát, Felícia

A zongorista költő a Zeneakadémián

2016.11.01. 07:12

Programkereső

Változatos műsorral készül Farkas Gábor november 5-én a Zeneakadémián.

„Farkas Gábor generációjában igen sok a kiváló zongorista, de kevés olyan akad, akire azt mondanám, hogy költő. Ő az!” – hangzik a megtisztelő értékelés a Liszt- és Junior Prima-díjas ifjú művész tehetségéről – Vásáry Tamástól. Farkas lehengerlő Liszt-interpretációival robbant be a zenei köztudatba, körbeturnézta a világot, rangos elismerések sorát tudhatja magáénak. Analitikus vénája is erős, hiszen doktori fokozatot szerzett a Zeneakadémián, miközben a drámai erő és szenvedély ugyanúgy jelen van játékában.

A program vezérmotívuma a sorozat, a szvit; a „chaconne” műfaja is ekként értendő a barokkban (tehát nem szigorúan arra a bizonyos spanyol táncra utal). Händel elragadó G-dúr chaconne-ja ennek megfelelően izgalmas variációk sora, ha nem is oly merészek még ezen újraértelmezések, mint Liszt átiratai az Almira című operából. Az est további részében a romantikus zene egyik legkiemelkedőbb és legkedveltebb zeneszerzőjének művei csendülnek fel, Robert Schumann: Szimfonikus etüdök, majd egy lírai, már-már feminin kitérő (C-dúr arabeszk) után egy újabb variációsorozattal (Carnaval) zárul a Schumann-darabok sora. Utóbbi szvitjellege immár sokkal nyilvánvalóbb, mint a Papillons-é: kerek történetet mesél.

A koncert után Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Farkas Gábor és Mona Dániel moderátor várják az érdeklődőket.

Ha felkeltettük érdeklődését váltsa meg jegyét ide kattintva!

Támogatott tartalom