Emma

Négy évszázad, négy nyelvterület

2016.11.02. 13:29

Programkereső

Az A:N:S Chorus idei vokális bérletének négy hangversenye négy évszázad és négy nyelvterület zenéjét vonultatja fel: 14. századi olasz, 15. századi francia, 16. századi angol és 17. századi német darabokat ad elő a kórus.

A 2016-17-es évadban Bali János és az A:N:S Chorus első koncertjét november 5-én adja a Vokális bérlet keretében. A műsoron két németalföldi reneszánsz nagymester, Johannes Ockeghem és Antoine Brumel, valamint Csapó Gyula rekviemjével emlékezik elhunyt szeretteinkre.

Minden a megnyugvásért (requiem), az időn túlról szól, s ami így szól, megmarad,

mondja Csapó, akinek darabja ősbemutatóként szólal meg a BMC-ben. A február 19-i hangverseny dátum szerint még télinek számít, de programjában már igazi tavaszváró kompozíciók szerepelnek. Motettákat, madrigálokat és hangszeres zenét is hallhatunk a trecento szerzőitől, így Jacopo da Bologna, Johannes Ciconia és korának ünnepelt „sztárszerzője” Francesco Landini tollából.

vokalis-berlet-4-bali-janos-es-az-ans-chorus-koncertje-original-

Április 29-én a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva Heinrich Schütz muzsikája vár a BMC koncerttermében. A barokk legáttetszőbb, szinte túlvilágian tiszta, mégis erőteljes zenéjét megíró német komponista János-passióját és feltámadási oratóriumát adj elő az énekkar. A sorozatzáró nyári koncerten, június 3-án az angol zeneszerzés legbecsesebb forrása, az 1500 körül összeállított Eton College kóruskönyve elevenedik meg, amelyet az érett reneszánsz angol mesterei Thomas Tallis, William Byrd és Thomas Morley művei ellenpontoznak.

Az A:N:S Chorust Bali János – azóta Liszt-díjat elnyert művész – alapította 1993-ban, elsősorban a nagyszabású reneszánsz vokális darabok előadására. A Hungaroton Classicnál felvett hat lemeze a világ legnevesebb lemezkritikai fórumainak – Gramophon (GB), Diapason (F), klassik.com (D), medieval.org (USA) – elismeréseit nyerte el.
Támogatott tartalom