Csilla, Noémi

Fidelio Klasszik: Bogányi Tibor, Erdős Ákos, Mészáros Máté

2016.11.04. 10:08

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása november 5-én lesz hallható.

Az évente több mint százharminc zeneművet színpadra állító Pannon Filharmonikusok a 2016/2017-es, Győztesekkel játszunk címet viselő évadban is világhírű szólistákkal és olyan nemzetközileg elismer zenészekkel áll a Művészetek Palotája és a Kodály Központ színpadára, mint a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny győztese, Fenyő István, a Nemzetközi Csajkovszkij-versenyek eddigi legfiatalabb győztese, Akiko Suwanai, és Marie-Elisabeth Hecker is, aki nemzetközi gordonkaversenyben aratott sikerével várt ismertté. Hogy milyen célokat tűzött ki az új évadra a Pannon Filharmonikusok, és mely zenetörténeti alkotások kapnak helyet a repertoárban, arról a stílusában a művészi sokszínűséget és virtuóz interpretálást képviselő Bogányi Tibort, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterét kérdeztük.

Bogányi Tibor
Bogányi Tibor

Az Óbudai Kamarakórus az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium egykori diákjaiból alakult éppen harminc éve. A jelenleg 20 aktív taggal működő kórust, megalakulása óta dr. Erdős Ákos vezeti. A kezdő karnagyként a kórust megszervező Erdős Ákos – mára egyetemi adjunktusként – az elmúlt években rendkívül szerteágazó szakmai tevékenységgel vált elismert szakemberré; többek között vezénylési gyakorlatot, kargyakorlatot oktat, vegyeskarok, diplomakórus gyakorlatvezető tanára, de kórusvezénylés-módszertant, kórusirodalom-ismeretet is tanít, emellett 1998 óta az ELTE TFK Pro Musica Hungarica vegyeskarának vezetője. Számtalan szakmai díja és elismerése mellett fontos állomás doktori címének megvédése, publikációi, valamint zsűritagként rangos eseményeken való aktív részvétele. Az Óbudai Kamarakórus az idei jubileumi év okán különösen sokrétű, színes repertoárral lép a közönség elé.

Mészáros Máté
Mészáros Máté
Fotó: Dömölky Dániel

Egy e-mailekben, telefonokon és csevegő-programokon előadott nagy lebukás szimfóniájának lehetünk tanúi november 17-én a Belvárosi Színházban. A Zöldi Gergely fordításában, Paczolay Béla rendezésében, Mészáros Máté, Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa és Péter Kata főszereplésével készülő, az Orlai Produkciós Iroda támogatásával megvalósuló Billy van Zandt és Jane Milmore Bocs, félrement! című vígjátéka egyrészt tökéletesen képezi le azt a digitalizált, személyességében redukálódott világot, amelyben ma élünk, másrészt bemutatja, hogy hogyan képes egyetlen, nem a megfelelő címzettnek küldött üzenet felborítani egy házaspár és barátaik békés mindennapjait. Az előadásban rejlő kihívásokról a George-ot megformáló Mészáros Mátéval beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 6-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.