Béla

Ránki Fülöppel folytatódik a Zongoristagenerációk sorozat

2016.11.04. 10:32

Programkereső

November 7-én Balázs János vendége ezúttal a friss Junior Prima-díjas Ránki Fülöp lesz a Fonó sorozatában.

Tavaly a Fonó új, Prima Primissima díjból vásárolt zongoráján elkezdődött egy rendhagyó zongorasorozat a Sztregova utcai Zeneházban: Balázs János, Liszt díjas zongoraművész olyan fiatal és idősebb kollégáit hívta meg mind a klasszikus zene mind pedig a jazz világából, akik egy-egy legendás családi vagy tanári hagyománynak tagjai, továbbörökítői. Vendége volt így Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze, a fiatalok közül Gyöngyösi Ivett és Berecz Mihály, a jazzművészek közül pedig Oláh Kálmán és fia, Oláh Krisztián, Balázs József és Elemér, valamint klasszikus zongorista fia, ifj. Balázs Elemér. A koncertprogramot minden alkalommal beszélgetés övezi, a színpadon a házigazda Balázs János kérdezi a vendégeket. A sorozat következő vendége november 7-én Ránki Fülöp lesz.

Ránki Fülöp egy legendás zongoristacsalád tagja, Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek gyermeke. Fiatal kora ellenére a koncerttermek visszatérő fellépője; Kocsis Zoltán így nyilatkozott róla elismerően: „Fülöp a zeneirodalom legnehezebb, legigényesebb, technikailag a legnagyobb követelményeket támasztó darabjait játssza - teljesen természetes volt, hogy felkérjük. Az apját, Dedit (Ránki Dezső - a szerk.) nagyon könnyű kísérni, nem csak azért, mert közös tőről származunk, hanem azért is, mert eszményi módon nyilvánul meg a művészetében a zenei purizmus és az esztétikai szépség békés egymás mellett élése. Fülöp még nála is puritánabbul játszik. Olyan utánaengedések, lassítások, rubatók, amelyek kézenfekvők lennének, nála nincsenek meg. Azt hiszem, annyira zenei a megközelítése, hogy még nincs szüksége zenén kívüli elemekre. Egy szó mint száz: talán Fülöpöt a legkönnyebb kísérni az összes eddigi szólistám között" - nyilatkozta Kocsis Zoltán lapunknak.

Ránki Fülöp Liszt 12 Transzcendens etüdjét tűzte műsorára.

Ránki Fülöp Liszt Ferencről korábbi interjúnkban így fogalmazott: „Mint magyar zenész és magyar zongorista, természetes, hogy tisztelem, tisztelnem kell őt, és nemcsak a Zeneakadémia megalapítása miatt, hanem számtalan karitatív, és a magyar zenei életet támogató gesztusa miatt is. De a zenéje mindettől független, és szerintem mindenki számára alapkő kellene, hogy legyen. Ami pedig a zongoristákat illeti, mindannyiunk számára minta a zongorajátéka - már amennyire az műveiből és a kortársai írásaiból megismerhető -, hiszen példátlanul nagy mértékben lendítette előre hangszerünk és hajdani kollégáink fejlődését”.

Magyarország zongorista nemzedéke 2 évszázada a világ élvonalában jár. Liszt Ferenc óta a nemzetközi zenei életben folyamatosan zseniális és példaértékű pianistáktól hangos a világ. Thomán István, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Cziffra György, Fischer Annie, Anda Géza, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, csak egy pár név a hosszú sorból.

A Fonó Budai Zeneház zongorista generációk elnevezésű koncertje ezt a Liszt családfa ágait hivatott megmutatni, elindulva Vásáry Tamástól, aki korunk egyik legnagyobb hatású zongoraművésze.