Béla

Ahol Plácido Domingo és José Carreras is díszdoktor

Jubileumot ünnepel a Pécsi Művészeti Kar

2016.11.11. 11:25

Programkereső

Húsz éve, 1996-ban alakult a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. A jeles évforduló alkalmából a kar Zeneművészeti Intézetének művésztanárai, hallgatói és együttesei adnak nem mindennapi ünnepi hangversenyt november 18-án a Budapest Music Centerben.

Karunk egy olyan szellemi műhely, amely a „prodesse et delectare", vagyis a tanítani és gyönyörködtetni küldetését teljesíti.

- fogalmazott Lakner Tamás a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja a jubileum kapcsán. Pécs országos szinten is kiemelkedő művészeti és kulturális életet tudhat magáénak. A városba látogató zenekedvelők nem csak a 2010-ben átadott Kodály Központ kivételes akusztikai adottságait élvezhetik, de a képzőművészet területén is kiemelkedő színvonalú gyűjteményekkel találkozhatnak, amelyek egyedülállóan teljes képet adnak a XX. századi magyar művészet sokszínűségéről.

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét
PTE Művészeti Kar - Szakmai hét
Fotó: Csortos Szabolcs

A gazdag művészeti élet és a Pécsen összegyűlt neves képző- és zeneművészek segítették a Művészeti Kar létrejöttét, amely 1996-ban kezdhette meg működését ország egyetlen felsőfokú zenei, képzőművészeti és alkalmazott, illetve médiaművészeti képzést integráltan folytató központjaként.

Vas Bence, az egyetem Zeneművészeti Intézetének igazgatója elmondta, hogy az oktatók között megtalálhatók a Budapesti Fesztiválzenekar, a Pannon Filharmonikusok és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának gyakorló művészei, valamint olyan kiválóságok mint Tokody Ilona, Baráti Kristóf, Tillai Aurél, Drahos Béla vagy Kocsár Balázs. A kar két díszdoktorral is büszkélkedhet José Carreras, és az idén februárban avatott Plácido Domingo személyében.

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét
PTE Művészeti Kar - Szakmai hét
Fotó: PTE

A neves oktatói grémium és a hallgatók közös, a fennállás 20. évfordulójának tiszteletére rendezett jubileumi gálakoncertjén Drahos Béla fuvolaművész, Fodor Gabriella orgonaművész, Gódor Erzsébet cimbalomművész, Vas Bence gitárművész és Holics László, Király Csaba valamint Körtesi András zongoraművészek mellett fellépnek Wiedemann Bernadett, Tokody Ilona és Muskát András operaénekesek, valamint a Pécsi Egyetemi Kórus, a Pécsi Egyetemi Rézfúvós kvintet és az egyetemi zenekar Tillai Aurél, Lankner Tamás és Kocsár Balázs irányításával.

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét
PTE Művészeti Kar - Szakmai hét
Fotó: PTE

A koncerten elhangzik Bartók I. román tánca, valamint Enrique Granados Campiña La maja dolorosa című alkotása, de hallható lesz két Verdi-ária is Händel: F-dúr szonátája és Brahms: h-moll rapszódiája mellett. Az esten zárásaként Tillai Aurél Te deuma is felcsendül majd, amit Ludwig Maurer Három darab című alkotása és Kodály Kállai Kettőse követ.