György

Kortárszenei Napok Vántus István emlékére

2016.11.14. 11:02

Programkereső

46. évfolyamához érkezik november 21-24. között az ország legrégebbi kortárs zenei hangversenysorozata. A Vántus István zeneszerző által Szegeden 1971-ben alapított Mai Magyar Zene Hete közel két évtizede viseli az 1992-ben elhunyt alapító nevét.
Vántus István
Vántus István

A Vántus István Társaság Közhasznú Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karával együtt szervezi a négy nap alatt 11 rendezvényből álló gazdag programot.

Ennek élén zeneszerző–közönség találkozó áll, amelynek vendége a korábban éveken át Szegeden tanított Horváth Barnabás. Az ő egyik műve, egy magyar költők verseinek angol fordítására készült dalciklus is megszólal a nyitóest kamarazenei programjában a Zeneművészeti Kar Fricsay-termében.

A négy nap alatt 41 zeneszerző 53 műve hangzik el a koncerteken, nem számítva a Somogyi-könyvtár Weiner Leót bemutató Zenei album programját, Papp Lajos zeneszerzőnek az Agorában előadandó Torzonborz, a rabló című mesejátékát, valamint a zeneiskolások szokásos Törpék és óriások című programját, amelyben 19 műsorszám képviseli a 20–21. századi zenét. A zárókoncert a Csengery Adrienne és vendégei címet viseli, s a Szegedhez a múltban és a jelenben egyaránt sok szálon kötődő énekművészt állítja reflektorfénybe.

Újdonság az idei programban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy zeneszerző növendékének műsora, amelyben zongoraműveiket maguk játsszák, továbbá a SZTE Zeneművészeti Kara Kortárszenei Műhelyének estje, amelyen az elhangzó művekbe szakszerű műsorvezetés avatja be a hallgatót.