Konrád

Nagy vallomások egy nagy koncert előtt

2016.11.18. 15:05 Módosítva: 2016-11-18 15:06:41

Programkereső

Rendhagyó volt az Amadinda és Presser Gábor hagyományos, szilveszteri közös koncertjének sajtótájékoztatója. Az elmúlt fél évben elhunyt barátokra, zenésztársakra is emlékeztek a jelenlévők.

Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetője, a november 6-án elhunyt zsenire, jó barátjára, a 21. század egyik legnagyobb zenészére, Kocsis Zoltánra emlékezett:

Kocsis Zoli a színről színre látás isteni adományával volt megáldva. (...) Nem létezett olyan stíluskorszak az elmúlt háromszáz évből, amit ne értett volna azonnal. Neki semmilyen közvetítésre nem volt szüksége. Ha belenézett Bach Máté passiójába, Mozart Requiemjébe, vagy Bartók Concertójába, akkor ő színről színre látta azt a darabot. Színről színre látta, amit a szerző írt, csakúgy, mint a kulturális összefüggéseket. Ez egy isteni, gyermeki tulajdonság. Csodálkozott, hogy más ezt nem látja” - fogalmazott.

Azt is elárulta, hogy Kocsis Zoltán volt az, aki először ismertette meg őt John Cage ütőkre írt műveivel, amelyből egy 200 oldalnyi paksamétát bocsátott az akkor alig 20 éves Rácz Zoltán rendelkezésére. Később Kocsis Zoltánnal hat lemezen rögzítették is John Cage életművét, ami az Amadinda legfontosabb munkái közé tartozik. Az Amadinda a szilveszteri koncerten is megemlékezik Kocsis Zoltánról.

Beszéde után a jelenlévők közösen meghallgatták Mozart A-dúr zongoraversenyének (K. 488) melankolikus 2. tételét Kocsis Zoltán interpretációjában. Tovább fokozta a drámai hangulatot Presser Gábor, aki emlékeztetett,

Somló Tamás éppen a sajtótájékoztató napján, november 17-én lett volna 69 éves.

Mint mondta, az idei közös zenélés egyfajta tisztelgés lesz az LGT egykori két tagja, az idén elhunyt Somló Tamás és Laux József előtt.

Az Amadinda és Presser Gábor idén 16. alkalommal ünnepli közösen a szilvesztert, minden évben egy különleges vendégművésszel kiegészülve, akik között Marton Éva, Vásáry Tamás, Karácsony János, Falusi Mariann és legutóbb Rúzsa Magdi is megfordult már. Idén a Bényei Tamás vezetésével 1985. óta működő, tavaly Kossuth-díjjal elismert Hot Jazz Band lesz a vendég. Holló Aurél, az Amadinda tagja kitért arra, hogy idén márciusban a MOMkultban koncerteztek első alkalommal a Hot Jazz Banddel, ami a legautentikusabb megközelítésben játssza a korai jazz különböző válfajait. A formáció újjáélesztette a 20. század első felének magyar tánczenéjét és műfajában nemzetközi összehasonlításban rendkívül sokoldalú együttesnek számít. Bényei Tamás lelkesen idézte fel Presser Gáborral kapcsolatos fiatalkori emlékeit:

Gyerekkoromban LGT-rajongó voltam, a szobám falán ott lógott a plakátjuk, sőt kitűzőt is rajzoltam magamnak Presser Gábor arcképéről. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen zenei közelségbe kerülhetek Pici bácsival” - árulta el. 

A nagy vallomásokat folytatva Rácz Zoltán elmesélte, hogy a nyolcvanas évek közepén Márta Istvánnál egy házibulin találkozott először Presser Gáborral, akit megkért arra, komponáljon az Amadinda számára egy számot. Ez lett a Drum Street Blues, amelyet 1989. június 2-án közösen adtak elő a Zeneakadémián. 1992-ben az Amadinda, az LGT és a Trio Stendhal közös lemezt készített Zörr címmel.

A december 31-én 22 óra 45 perckor kezdődő koncert első részében a hagyományokhoz híven klasszikus műveket, köztük Ravel Szonatináját fogják eljátszani, az éjfél előtti perceket Bach zenéje tölti ki. Már az újévben egy Strauss-polkával folytatják, majd a koncert Presser Gábor és a Hot Jazz Band közreműködésével erre az alkalomra áthangszerelt LGT-számokkal fejeződik be. A tervek szerint ezek között eljátsszák majd az Úgy látlak című elfeledett LGT-dalt, a Trombitás Frédit pedig dixieland stílusban fogják előadni.

Az idei szilveszter alkalmából egy Amadinda-Presser szilveszteri emlékkönyv is megjelenik, amely fotókkal, koncertműsorokkal, kottarészletekkel, jegyzetekkel vezeti végig az olvasót a 2001 utolsó napja óta tartó sorozaton és CD-mellékletet is tartalmaz. A könyvben az elmúlt tizenöt év szilveszteri vendégeinek rövid írásai is olvashatóak. A könyvet Vető Gábor tervezte.