Konrád, Tivadar

107 év után adják elő Stravinsky elveszettnek hitt darabját

2016.11.25. 13:16 Módosítva: 2016-11-25 13:17:36

Programkereső

2015-ben találták meg a zeneszerző szimfonikus zenekari művét, a 12 perces Temetési éneket, amit most, december 2-án adnak elő Szentpéterváron.

Stravinsky 26 éves korában írta a darabot tanára, Rimszkij-Korszakov emlékére. A mű azonban elveszett, miközben Stravinsky az orosz forradalom során menekülni kényszerült. Őt magát még élete utolsó éveiben is foglalkoztatta, mi történhetett a darabbal: „Bárcsak valaki Leningrádban megkeresné a részeit” - írta a Memória és Kommentárok című jegyzetében.

Érdekelne engem, mit komponáltam a Tűzmadár előtt” - írta ezzel kapcsolatban.

A darabot 2015-ben a zenetörténész Dr. Natalia Braginszkaja és a Szentpétervári Konzervatórium könyvtárosa, Irina Sidorenko találta meg és azonosította. Mialatt a könyvtári állományt múlt tavasszal áthelyezték, a darabot egy hátsó szobában találták meg a nem katalogizált kéziratok tömegében. Az egész darabot részekből rekonstruálta és publikálta Stravinsky műveinek első számú kiadója, a Boosey & Hawkes.

A Temetési éneket december 2-án a szentpétervári Mariinszkij Színházban Valery Gergijev vezénylete mellett szólaltatja meg a Mariinszkij Zenekar Rimszkij-Korszakov darabja és a Tűzmadár mellett, amit Stavinsky a Temetési ének után komponált, nemzetközi hírnevet szerezve magának.