Mátyás

A veszprémiek elintézték: most már fogadhatnak világhírű zongoristákat

2016.12.01. 09:44

Programkereső

A zeneszerető közönség adományaiból versenyzongorával gazdagodott a város.

Kováts Péter hegedűművész, a Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány elnöke elmondta, két és fél évvel ezelőtt kezdeményezték a gyűjtést a Steinway-zongorára a Veszprémi Turisztikai Egyesülettel közösen.

A 30 millió forintos zongoráról szólva kiemelte: a világmárka jelentőségét mutatja, hogy

a világ nagy zongoraművészeinek 98 százaléka a Steinwayt választja,

amely száz esztendő múlva is tökéletesen szól majd, ráadásul a hangja egyre érettebb lesz.

Steinway-zongora - Képünk illusztráció
Steinway-zongora - Képünk illusztráció
Fotó: Ben Gabbe / Getty Images Hungary

Öt Steinway közül választotta ki Nyári Jenő zongoraművész azt a zongorát, amely éppen megfelelő a veszprémi Hangvilla légköbméteréhez. A Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány elnöke elmondta azt is, hogy először január 25-én hallhatja egy gálakoncert keretében a veszprémi közönség a zongorát.

Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte, hogy a kezdeményezés sikere bizonyítja, a város lakói méltó utódai az 1800-as évek veszprémi polgárainak, akik közadakozásból hozták létre a Veszprémi Petőfi Színházat, a Laczkó Dezső Múzeumot és a Bakonyi Házat. Hozzátette: felerészt városi intézmények, magánszemélyek, cégek felajánlásainak, másrészt a hangszernek otthont adó Hangvilla kulturális központ hozzájárulásának köszönhetően érkezhetett Veszprémbe a zongora, amelynek használatát "szigorú házirend szabályozza" majd.