Ágnes

Elhunyt Lendvay Kamilló zeneszerző

2016.12.02. 11:45

Programkereső

Négy héttel 88. születésnapja előtt, november 30-án hajnalban elhunyt Lendvay Kamilló Kossuth-díjas Kiváló művész - jelentette be a Zeneakadémia.

Lendvay Kamilló vezényelt a Fővárosi Operett Színházban, zenei vezetője volt a 60-as évek hőskorszaka elején az Állami Bábszínháznak. A Zeneakadémiának zeneelmélet tanszékvezetője, valamint a karmester hallgatók kötelező zeneszerzés tanára volt. Kivette részét a zenei élet szervezéséből és irányításából: elnöke volt az Artisjusnak, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, évtizedeken át lektora a Magyar Rádiónak.

lendvaykamilló
Fotó: kamillolendvay.hu

"Bartók hatása alatt indult zeneszerzői pályája az 50-es években, majd a lengyel iskola inspirációjára alakult ki saját hangja" - foglalja össze a zeneszerző pályáját a Zeneakadémia honlapja. "Az operától ( A tisztességtudó utcalány Párizsban, A bűvös szék Görlitzben is sikert aratott), oratóriumok láncolatán ( Jelenetek Thomas Mann: József és testvérei tetralógiájából; Via crucis; Stabat mater ) át zenekari alkotásokig (Mauthausen; Négy invokáció, A csend harmóniája), zongorát, hegedűt, gordonkát ( Csellóversenyét a Triesti Zeneszerző Versenyen díjazták), cimbalmot, trombitát, szaxofont foglalkoztató versenyművekig, gazdag kamarazenei termésig és míves kórusművekig sokszínűen szólalt meg. Gyakorta hallhattuk szólistaként fúvószenekarra írt oeuvre-je nyitányaként megszületett zongora Concertinó jában."

„Megtanultam és kísérleteztem is a hangszerek-adta lehetőségekkel. Ez már korán megtanított az előadóművészet tiszteletére. Arra, hogy munkámban nemcsak én, hanem a muzsikusok is örömüket leljék, mindezt úgy, hogy soha nem alkudtam meg. (...) Az én törvényem a dallam-harmónia hármas egysége. Ezt követtem hűen munkásságom évtizedei során” - nyilatkozta a háromszoros Erkel-díjas Lendvay, a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj kitüntetettje.

Nemcsak a sokoldalú művészt, a vonzó személyiséget is gyászoljuk benne - köszönt el tőle a Zeneakadémia. Búcsúztatásáról később történik intézkedés.