Edina

Bartók Világversenyt és Fesztivált szervez a Zeneakadémia

2016.12.06. 15:43

Programkereső

A zeneszerző születésének 135. évfordulója alkalmából indítja útjára az intézmény a Bartók Világverseny és Fesztivált, amelyre első ízben 2017 szeptemberében kerül sor.

A legrangosabb nemzetközi zenei versenyek elitjéhez csatlakozó megmérettetés nem csupán egy kétévente más és más kategóriában meghirdetett hangszeres seregszemle kíván lenni de,

a tervek szerint a Bartók életműve köré épülő zeneszerzőversennyel, zenetudományi szimpóziummal és a nagyközönségnek szóló programokkal egészülne ki.

A Bartók Világverseny és Fesztivál szakmai koncepcióját dr. Vigh Andrea rektor művészeti irányításával a Zeneakadémia vezetősége dolgozta ki, az első, hegedűsök számára kiírt verseny anyagát pedig az intézmény legkiválóbb hegedű-professzorai állították össze. A verseny kreatív koncepciójának, arculatának megalkotásáért Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója felel, míg a szervezési feladatokat és a verseny-projekt lebonyolítását Csonka András programigazgató vezeti. A Bartók Világverseny és Fesztivált az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásából rendezi a Zeneakadémia.

Hogyan zajlik a verseny?

Első alkalommal, 2017. szeptember 10–17. között hegedű kategóriában hirdeti meg a versenyt Zeneakadémia. Az öt forduló során Bartók reprezentatív hegedűművei szólalnak meg. Az első, virtuális válogató forduló a verseny honlapján keresztül beküldött videók alapján zajlik, majd a Zeneakadémián sorra kerülő őszi élő fordulók során elsőként a jelentkezők Bartók 1. vagy 2. rapszódiájának egy tételét, illetve Bach hegedű szóló-szonátáinak vagy partitáinak egy tételét adják elő. A középdöntőben Bartók hegedűszonátáiból, illetve a hegedűirodalom legjelentősebb szonátáiból és egy virtuóz darabból összeállított 30 perces programmal mérik össze tudásukat a versenyzők. A döntőbe továbbjutó hat versenyző egy-egy Mozart-hegedűversenyt ad elő, s a helyezésekről végül a finálé dönt, melyben Bartók, Beethoven, Brahms vagy Csajkovszkij versenyművét szólaltatja meg a három legjobbnak ítélt versenyző a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Kovács János vezényletével.

Szabadi Vilmos a Bartók Világverseny és Fesztivál sajtótájékoztatóján
Szabadi Vilmos a Bartók Világverseny és Fesztivál sajtótájékoztatóján
Fotó: Fazekas István

A zsűri munkájában magyar részről Szabadi Vilmos, Kelemen Barnabás és Baráti Kristóf vesznek részt, mellettük olyan kiváló külföldi hegedűművészek és professzorok fogadták el a Zeneakadémia meghívását, mint Salvatore Accardo, Quian Zhou, Ivan Zenaty, Krzysztof Wegrzyn, Joel Smirnoff és Takashi Shimizu.

A versenyre minden 30 év alatti hegedűs jelentkezhet három videórészlet feltöltésével. A jelentkezési határidő 2017. március 26, de a február 15-ig jelentkezők 50% kedvezményre jogosultak a regisztrációs díjból, amennyiben továbbjutnak az őszi élő fordulókba (a 200 eurós díjat csak a továbbjutóknak kell megfizetniük.) A Bartók Világverseny és Fesztivál – Nemzetközi Hegedűverseny 2017 pontos repertoárlistája, minden további információja és az online jelentkezési űrlap megtalálható a verseny már elérhető honlapján.

Arculat

A Bartók Világverseny és Fesztivál arculata a bartóki életmű metaforájaként is értelmezhető híd-szerkezet koncepciója köré épül.

A Bartók Világverseny és Fesztivál médiakampánya a legrangosabb zenei orgánumok (The Strad, Gramophone, Classical Music stb.), és a véleményformálásban meghatározó médiaóriások (The New York Times, Le Monde, Der Spiegel stb.) felületein is megjelenik. A kampány egyúttal hangsúlyos imázs-építő szerepet is betölt: a hirdetések a Zeneakadémia, Magyarország és Bartók életművének a nemzetközi népszerűsítéséhez is hozzá kívánnak járulni.

Távlati tervek

A Bartók Világversenyt – a tervek szerint – ötéves ciklusban, a Bartók-életmű legjellemzőbb vonulataira épülve szerveznék meg: a zongora-, hegedű- és kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedne ki. A szervezők elképzelése szerint egyes hangszeres versenyek kétévente kerülnek megrendezésre, a köztes években pedig zeneszerzőverseny kezdődik, mely mindig a következő hangszeres kategóriához kapcsolódik (a későbbiekben népzenei seregszemlével bővülhet tovább a merítés). Ez a kivételes szerkezet egyszerre alkalmas arra, hogy a felnövekvő zenészgeneráció legjobb hangszereseinek figyelmét Bartók műveire irányítsa, s hogy fiatal zeneszerzőket új, Bartók szellemében íródó művek létrehozására inspirálja.