Aladár, Álmos

Már néhány fontért lehet Beethoven-kéziratot venni

2016.12.08. 12:01 Módosítva: 2016-12-08 12:03:12

Programkereső

Zavarba ejtő dolog történt a napokban egy Sotheby’s aukció körül: két zenetudós bebizonyította, hogy az árverésre bocsátott Beethoven-kézirat hamis, majd állítólag egyikük a kikiáltási ár törtrészéért megpróbálta megvásárolni azt.

Eredetileg 200.000 fontos kikiáltási áron bocsátották árverésre azt a partitúrát amiről azt gondolták, Beethoven h-moll Allegretto vonósnégyesének 1817-es, saját kezű lejegyzése - írta a The Telegraph. A kézirat azonban nem kelt el, lévén két vezető zenetörténész időközben bebizonyította, hogy a kotta nem lehet Beethovené. Most felütötte a fejét egy olyan hír, mely szerint az egyik szakértő, aki hamisnak állította a kéziratot, titokban megpróbálta rávenni a kotta tulajdonosát, hogy a kikiáltási ár kevesebb mint egy százalékáért, 757 fontért adja el neki azt.

Beethoven
Beethoven

Az említett tudós -nevezetesen Dr. Michael Ladenburger, a bonni Beethoven Múzeum vezetője - nagy felháborodást keltett tettével, szakmai összeférhetetlenséggel, a tudományos etika megsértésével vádolták. Dr. Otto Biba, Európa egyik vezető zenei kutatókönyvtárának, a bécsi Gesellschaft der Musicfreunde igazgatója, aki szerint a kézirat valódi volt, úgy fogalmazott:

Dr. Ladenberger tettével a tudományos etika és az akadémikus társaság ellen vétett. Nincsenek szavaim erre a cselekedetére”.

A Telegraph arra kérte Dr. Ladenberget, magyarázza meg, miért tett ajánlatot a kottára. A tudós tagadta, hogy ajánlatot tett volna a hamis kéziratra. „Mindenki tudja, hogy független és komoly szakértő vagyok. Soha nem tennék ilyet. A névtelenséget kérő tulajdonos vádja tisztességtelen és elfogadhatatlan” - szögezte le.

Az Allegretto kottája - ami állítólag 1817-ben készült, és a rajta álló felirat szerint „Beethoven komponálta és írta”- ugyanaz a darab, mint amit 1999-ben a Cornish várban megtaláltak és amelyet Beethoven annak idején Richard Fordnak, a 19. századi írónak adott. Az a kézirat 166.500 fontért kelt el egy árverésen. A most előkerült kotta újbóli bevizsgálása után Barry Cooper, a Manchesteri Egyetem tanára azt mondta, a Fordtól származó kézirattal való összehasonlításból teljesen egyértelművé vált számára, hogy a kottát nem Beethoven másolta le.

Dr. Biba ugyanakkor ragaszkodik a kézirat hitelességéhez és azon igyekszik, hogy intézménye, a Gesellschaft der Musicfreunde 150.000 fontos áron vegye meg azt. „Ha összegyűlik a szükséges összeg, azonnal megvásárolom. Minden jel arra mutat véleményem szerint, hogy a kotta eredeti Beethoven kézírás” - mondta. "Elővettem a gyűjteményünk Beethoven ezen korszakából származó darabjait és a természetes jeleket teljesen azonosnak találtam”. Dr. Biba még azt is megmagyarázta, a mások által kifogásolt ütemzáró a partitúra végén miért nem dupla: „A szerző minden bizonnyal a mű befejezetlenségét akarta ezzel érzékeltetni”.