Géza

Először készült felvétel Liszt Faust-szimfóniájának átiratából

2016.12.10. 16:14

Programkereső

Liszt Ferenc Faust-szimfóniájának Carl Tausig-féle átirata szólal meg Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész előadásában a Hungaroton legújabb, világpremier kiadványán.

Liszt Ferenc Faust-szimfóniájának Carl Tausig-féle átirata szólal meg Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész előadásában a Hungaroton legújabb, világpremier kiadványán.

A kotta kéziratát a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont biztosította a felvételhez, a kiadvány a boltokban és az interneten péntektől érhető el. Az album jól illeszkedik a Hungaroton fiatal művészeket bemutató trendjébe, valamint ritkaságokat rögzítő hagyományainak sorába - mondta el Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója a lemezt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója emlékeztetett: a kézirat a Liszt-hagyaték részeként az első pillanattól a budapesti intézetben található, s 2011-ben, a jubileumi Liszt-évben sok külföldi művész kereste meg őket azzal a kéréssel, hogy előadhassák a művet. Kiemelte: úgy döntöttek, hogy először magyar művészeknek ajánlják fel ezt a lehetőséget, amelyre elsőként Lajkó István jelentkezett.

Liszt Ferenc
Liszt Ferenc

Az óriási feladat nemcsak zongoraművészként állította őt komoly megmérettetés elé, hiszen egy igen virtuóz műről van szó, hanem intellektuális kutató egyéniséget is kívánt a kézirat töredékessége miatt. Az ősbemutatót 2014. májusban tartották - tette hozzá az igazgató. Lajkó István véleménye szerint a Tausig-átirat kimondottan zongoraszerű amellett, hogy maximálisan tiszteletben tartja az eredeti zenekari művet. A kéziratról elmondta, hogy nem teljesen komplett, mindhárom tételből hiányoznak ütemek, amelyeket végül ő pótolt. További korrektúra lapok, vázlatok nem kerültek elő az átirathoz, amelyet Tausig, aki Liszt egyik legkedvesebb növendéke volt, 15-16 évesen készíthetett. A zongoraművész úgy fogalmazott, hogy minden zongorista eljátssza előbb vagy utóbb Liszt h-moll szonátáját, amelynek a Faust-szimfónia a testvérdarabja, csak jóval nagyobb szabású.

A Faust-mondakör 1830-tól kezdve egészen élete végéig foglalkoztatta Lisztet, aki Goethe és Lenau azonos témájú irodalmi alkotásai nyomán számos zeneművet komponált. Ezek közül kiemelkedik a Faust-szimfónia, Liszt fő szimfonikus műve, amelyet a szerző évtizedekig tökéletesített. A teljes Faust-szimfónia zongorára, két kézre készült átirata - amely a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban található - már a szimfónia 1857-ben befejezett, kórussal kiegészített változatára épül, az átdolgozás a frissen elkészült autográfból, vagy annak kéziratos másolatából született. Zenei anyaga nem egyezik meg a végleges, nyomtatásban megjelent változattal. Ennek oka egyrészt az, hogy Liszt még változtatott a partitúra anyagában, néhány eltérés Tausig pontatlanságának tudható be.