Zsuzsanna

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Vidák Zsigmond

2016.12.16. 08:56

Programkereső

A Rajkó Zenekar vezető prímása Lengyelországban vesztette életét, kinti fellépése előtt néhány perccel.

48 éves korában, a fellépés előtt alig 10 perccel hunyt el a a Rajkó Zenekar lengyelországi turnéján  Vidák Zsigmond vezető prímás - tájékoztatta az MTI-t Gerendási István, a zenekar igazgatója. A Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével kitüntetett művészt a zenekar saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Igaz Tibor, a Rajkó Oktatási és Művészeti Központ alelnöke elmondta, "nagy tehetséget, nagyon nagy tudású embert veszítettünk el a Rajkó Zenekar első számú főprímása személyében".

Rajkó zenekar

A Rajkó zenekar

Rajkó Zenekar 1952-ben Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula művészeti vezető, karmester vezetésével jött létre. Fő céljuk az volt, hogy a magyarországi cigányzene meghódítsa a világ nagy színpadjait, bebizonyítsak, hogy a cigányzene sokkal több annál, hogy éttermekben, kocsmákban szórakoztassa az embereket. Farkas Gyula több, a magyar cigányzene ihletésére írt klasszikus művet hangszerelt vissza cigányzenekarra, így pl. Liszt Ferenc, Monti, Sarasate, Brahms, Bartók és Kodály műveit.

Farkas Gyula nevéhez fűződik szintén a „rajkó iskola” létrehozása, melynek fő tevékenysége a cigány származású fiatal tehetségek felkutatása és taníttatása volt az ötvenes évek elején. Szigeti Pálnak köszönhető az, hogy szerte a világon megismerték a Rajkó nevet, valamint ő volt az is, aki megálmodta és kialakította a zenekar és a tánckar imázsát.

Forrás