Gusztáv

Új koncerttermet adtak át Antwerpenben

2016.12.19. 15:05

Programkereső

A Queen Elisabeth Hall Belgium legújabb klasszikus zenei hangversenyterme, ami 2000 fő befogadására alkalmas és a város főterén kapott helyet.

A koncertterem rezidens zenekara a Flamand Királyi Filharmonikusok (Royal Flemish Philharmonic). A zenekar vezetője, Joost Maegerman elmondta, a Flamand Királyi Filharmónia fennállásának 60. évfordulóját ünnepli 2016-ban, de ezidáig soha nem volt olyan rezidens hangversenytermük, ahol tudtak volna próbálni, felvételeket készíteni, és állandó koncerteket adni. Csupán egy kis próbatermük volt, ahol a hely szűke miatt nem volt lehetőség koncertek megrendezésére, így minden koncert előtt órákat vett igénybe a zenekar utaztatása a helyszínre és a hangbeállás. Mint mondta, a világ összes nagy filharmonikus zenekarának van rezidens koncertterme, hiszen a zenekar és a hangversenyterem kölcsönösen erősíti egymás hírnevét.

Joost Maegerman saját bevallása szerint az új hangversenyteremnek kiváló az akusztikája, a zenekar összes tagja jól hallja egymást a színpadon, sőt, az utolsó sorban is tökéletes, részletgazdag hangzásélményben lehet része a hallgatóknak. Mint fogalmazott, a zenekar fejlődése szempontjából is óriási lépés, hogy otthonra találtak itt, hiszen a terem akusztikája egyre tökéletesebb hangzás kialakítására sarkallja a zenészeket.

A terem akusztikai kialakításáért Larry Kirkegaard volt a felelős, aki a világ számos nagy hangversenytermét jegyzi tervezőként. A terem különlegessége, hogy a zenészek külön-külön és hangszercsoportonként is nagyon jól hallják egymást, valamint jól érzékelik az egész teret, ennek köszönhetően el tudják képzelni, hogyan szól a zenekar a nézőtér különböző pontjain. Ehhez a különleges lamellák, hangterelők is hozzájárulnak, illetve a nézőtér félkörös kialakítása.