Orbán

Íme a Budavári Önkormányzat Kadenciaversenyének győztese!

2017.04.06. 12:22

Programkereső

A Rolla János vezette szakmai zsűri döntött arról, kié a Beethoven-hegedűversenyhez írt nyertes kadencia. Záborszky Katariina alkotása bizonyult a legjobbnak.
beethoven capitalotc com (1)

A nyertes május 3-án, a Beethoven Budán 2017 fesztivál nyitóhangversenyén mutatkozhat be a Budafoki Dohnányi Zenekarral – közölte a Budavári Önkormányzat csütörtökön.

A pályázatra nyolc kadencia érkezett, a fiatal hegedűművészeknek Beethoven D-dúr hegedűversenyének I., II. és III. tételéhez kellett új, eddig nem publikált kadenciát komponálniuk. Egy versenyző maximum három pályázatot küldhetett.

A pályaműveket öttagú szakmai zsűri bírálta el:

  • a zsűri elnöke Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész volt,
  • tagja Pauk György hegedűművész, a londoni Royal Academy of Music professzora
  • Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője
  • Mácsai János zenetörténész és
  • Zombola Péter zeneszerző, az MR Zenei Együttesek művészeti vezetője.

A zsűri tételenként választotta ki a nyertes kadenciát, egybehangzó döntésük alapján az I., II. és III. tételhez is Záborszky Katariina komponálta a legjobb művet. A Finnországban élő hegedűművész így a fellépési lehetőségen túl 3000 euró díjazásban is részesül.

A kadenciaverseny ötletgazdája Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere, aki a zongoristák számára kiírt tavalyi kadenciaverseny után idén a hegedűművészeket kívánta új Beethoven-interpretációk komponálására ösztönözni.

A 18. alkalommal meghirdetett Beethoven Budán Fesztivál május 3. és 7. között hét koncerttel várja a közönséget a budai Várban.