Fülöp, Evelin

Nagy úr a szó – Esterházy 67

2017.04.06. 10:47 Módosítva: 2017-04-07 15:13:24

Programkereső

Az Óbudai Társaskör és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös emlékestje eltér a szokványostól: ezt a közreműködő művészek, Pálmai Anna és Barbinek Péter színészek, valamint Dés László szaxofonművész is garantálják.

Tarján Tamás, az est irodalmi szerkesztője, műsorvezetője így ajánlja a programot: Esterházy Péter 2017. április 14-én lenne hatvanhét éves. A 67: prímszám (a 2017 is az). Esterházy, „a kiugrott matematikus” sokszor írt a prímszámokról (vö. Tizenhét hattyúk) és sokszor írt születése napjáról (vö. Egy nehéz nap éjszakája). Az író műveiből készülő összeállítás vezérgondolatául a születést és az egyediséget választja, tárgyául pedig a különöst, a meghökkentőt: mindazt, aminél nem lehet nem elidőzni.

Esterházy Péter
Esterházy Péter

A műsor szereplője lesz az egyik legnevesebb magyar „nímand”, Dés László, aki számos esetben dolgozott együtt Esterházyval. Az író utolsó nyilvános szereplése, 2016-os ünnepi könyvheti megnyitója alkalmával is. Dés zenéje olyan, mint amikor – írja, azaz idézi EP a Dés, a nímand soraiban – „harsog a zöld alma a fogunk alatt”.

Nagy úr a szó”, állítja Esterházy. Melyik író nem állítja? A kérdés csupán az: a zöld alma harsog-e a fogunk alatt, vagy a fogunk harsog a zöld alma alatt.

Azokat a szövegeket szedtük csokorba tehát – két kiváló színművész, Pálmai Anna és Barbinek Péter segítségével –, amelyekben az egyszeri kerül középpontba. A véletlen, a sejtelem, a paradoxon. S nem emlékestre várjuk az érdeklődőket, nem a sötét árny vetül rá: Esterházy Péter 67 éves lenne. Nem. A „Nagy úr a szó” cím alatt ez áll: Esterházy 67. Hat van hét. 

Részletes program

Óbudai Társaskör, nagyterem

2017. április 21. 19:00

Közreműködik:

Pálmai Anna színművész

Barbinek Péter színművész

Dés László – szaxofon

Irodalmi szerkesztő, műsorvezető: Tarján Tamás

Belépőjegy: 2000 Ft, diákjegy: 1000 Ft

Jegyét megvásárolhatja online a www.jegymester.hu oldalon is

Támogatott tartalom