Eszter, Eliza

Itt vannak Fischer Iván új karmesterei

2017.04.10. 14:20

Programkereső

Röviden csak a FIÚK, akik az idei évadban a Budapesti Fesztiválzenekar élén mutatkozhatnak be a budapesti közönségnek a Zeneakadémián.

Dubóczky Gergely matematikusból lett karmester, Vladimir Fanshil igazi világfiként irányítja a muzsikusokat, Victor Aviat pedig egy fantasztikusan érzékeny oboaművészből lépett elő dirigenssé. Ők a FIÚK, a jövő karmesterei.

Dubóczky Gergely ősszel debütált a BFZ élén, akkor Beethoven II. szimfóniájával aratott sikert. Fischer Iván áprilisban két fiatal tehetségnek adja át a karmesteri pálcát.

Victor Aviat gyönyörűen fest, rendkívül intelligens és nagyon finom, érzékeny muzsikus.

Van benne valami poézis” – mondja a francia Victor Aviat-ról, akit április 14-én és 15-én láthatunk a Zeneakadémián. Aviat Mozart Linzi-szimfóniájával és Schumann Tavaszi-szimfóniájával érkezik, illetve egy modernebb művel, Honegger fuvolára, angolkürtre és vonósokra írt versenyművével.

Vladimir Fanshil
Vladimir Fanshil
Fotó: BFZ

A sorozat másik tavaszi debütálója az ausztrál Vladimir Fanshil, aki már világhírű zenekarokat dirigál Berlintől Budapesten át Odesszáig.

Igazi világfi hatalmas tudással és tájékozottsággal, ami ezen a pályán nagyon hasznos

– mondja róla Fischer. Az ifjú maestróval április 26-án és 28-án találkozhatunk a Zeneakadémián, Prokofjev utolsó, VII. szimfóniáját vezényli majd. De mit kezd egy ilyen fiatal dirigens egy ilyen nosztalgikus és melankolikus művel?